Protestatarii urmează să traverseze 29 de oraşe şi comune ”ca o etapă suplimentară în manifestarea nemulţumirilor”, după cum s-a exprimat David, unul dintre organizatori şi care a refuzat să îşi dezvăluie numele de familie.
La fiecare oprire de pe traseu se va organiza o adunare, ”deoarece credem că a mărşălui reprezintă un mijloc de a schimba, a asculta şi a construi viitorurile, care sunt numeroase şi diverse, dar care sunt unite aici într-o aceeaşi nemulţumire”, precizează comunicatul mişcării de protest.
După ce s-au încălzit sub supravegherea echipei medicale, compusă dintr-un medic şi o asistentă aflată în şomaj, participanţii au început marşul în jurul orei locale 07.00 (08.00, ora României), în aplauzele trecătorilor şi ale simpatizanţilor mişcării ”indignaţilor”.
”Ne-am pregătit pentru toate felurile de urgenţe, ca să nu existe niciun obstacol sau motiv care să împiedice derularea normală a marşului”, a explicat medicul, Alvaro, care a precizat că a plecat ”încărcat cu medicamente şi cu tot ce este necesar, mai ales pentru a preveni”.
Manifestanţii au asupra lor saci de dormit, saltele şi accesorii pentru a evita atacul insectelor si febra musculară.
Duminică, circa 200.000 de persoane, după estimările mass-media, iar pentru unele localităţi conform datelor oferite de poliţie, au manifestat pe întreg teritoriul Spaniei cu ocazia primei moblizări în masă a mişcării ”indignaţilor” împotriva şomajului şi crizei economice.
Apărută spontan, la 15 mai, în urma unei acţiuni de protest de dimensiuni reduse, mişcarea s-a răspândit în toată Spania cu sprijinul amplu al reţelelor de socializare.