Formularul electronic de înscriere pentru obţinerea de microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile va fi activ pe link-ul granturi.imm.gov.ro începând de luni, 12 octombrie 2020, ora 10:00, informează Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Înscrierile încep de luni, 12 octombrie

„Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri lansează etapa de înscriere în cadrul măsurii „Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin OUG 130/31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19. Formularul electronic de înscriere în cadrul măsurii va fi activ pe link-ul granturi.imm.gov.ro începând de luni, 12 octombrie 2020, ora 10:00″, se arată într-un comunicat al ministerului remis, joi.

Formularul de înscriere va rămâne activ până vineri, 16 octombrie 2020, ora 20.00, cu posibilitatea prelungirii perioadei de înscriere până la epuizarea bugetului.

Granturi de un miliard de euro

Guvernul a aprobat în 31 iulie OUG 130/2020 privind acordarea unor granturi de un miliard de euro în total pentru firmele afectate de criza Covid-19, din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020.

Preînscrierea firmelor în aplicaţie a început pe 15 septembrie iar în această etapă toţi aplicanţii interesaţi de oricare dintre cele trei măsuri de sprijin vor avea posibilitatea preînregistrării datelor reprezentanţilor legali/împuterniciţi, precum şi datelor persoanelor juridice.

Economia românească ar urma să se contracte cu 5,7% în 2020, dar va înregistra o relansare de 4,9% în 2021, conform celei mai recente actualizări a prognozei economice (Economic Update) a Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală (ECA) publicate miercuri de instituţia financiară internaţională, după cum transmite Agerpres.

„Severitatea recesiunii şi magnitudinea revenirii din 2021 vor depinde de evoluţia crizei sanitare şi răspunsul decidenţilor, de impactul stimulentelor economice şi de consecinţele stimulentelor adoptate la nivelul UE”, subliniază Banca Mondială.
De asemenea, pentru a răspunde la consecinţele pandemiei de COVID-19, Banca Mondială se aşteaptă ca deficitul fiscal să ajungă la 9,1% din PIB în 2020, de la un nivel planificat de 3,6% din PIB înainte de criză. „O reducere substanţială a deficitului în 2021 este puţin probabilă deoarece Guvernul va trebui să sprijine procesul de revenire economică”, precizează Banca Mondială. Instituţia mizează anul viitor pe un deficit de 6,3% din PIB.