Autorităţile din Statele Unite au închis încă şase bănci vineri, urcând numărul instituţiilor de credit eşuate în acest an pe piaţa americană la 130, într-un sistem care continuă să sufere de sindromul creditului neperformant.

Băncile mici vor continua să dea faliment într-un ritm accelerat şi anul viitor, notează agenţia Reuters, citată de Mediafax.

Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), agenţia guvernamentală care asigură depozitele constituite în băncile americane, a arătat că relansarea sectorului bancar va rămâne în urma revenirii economiei generale.

FDIC a anunţat vineri că autorităţile au închis trei bănci din statul Georgia şi câte una din Virina, Illinois şi Ohio.

AmTrust Bank din Cleveland, active de 12 mld. dolari

Cea mai mare dintre cele şase bănci este AmTrust Bank din Cleveland, Ohio, cu active de 12 miliarde de dolari şi depozite de opt miliarde de dolari. Depozitele au fost asumate de o bancă din New York.

Celelalte cinci bănci aveau active cumulate de mai puţin de un miliard de dolari. Cele şase falimente vor disloca 2,3 miliarde de dolari din fondul de garantare a depozitelor al FDIC.

Sistemul bancar american se confruntă cu cel mai sever val de falimente din 1992. Anul trecut s-au prăbuşit 25 de bănci, faţă de numai trei în 2007, iar de la începutul acestui an autorităţile au închis 130 de instituţii de credit.

FDIC estimează cheltuieli de 100 miliarde de dolari de la fondul de garantare, în perioada 2009-2013.

SURSA: Mediafax