Săptămâna aceasta s-a dovedit a fi una extrem de încărcată pentru preşedintele rus Vladimir Putin. Marţi, el s-a aflat la Bişkek (capitala Kârgâzstanului), unde împreună cu preşedinţii Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, şi Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev, a participat la summitul Organizaţiei pentru Securitate Colectivă.

Miercuri, liderul de la Kremlin s-a aflat în aceeaşi companie, căreia i s-au alăturat preşedinţii Ucrainei, Viktor Ianukovici, şi Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, dar deja la Astana, capitala Kazahstanului, unde a avut loc reuniunea Consiliului economic Eurasiatic suprem. De la o capitală la alta, s-a schimbat şi tematica, preşedintele rus a trecut de la probleme militare la cele economice.

Şefii de stat din CSI s-au grăbit să devanseze evenimentele: întâlnirea tripartită Putin-Nazarbaev-Lukaşenko, care era prevăzută miercuri dimineaţă, a avut loc marţi seara, într-o atmosferă informală. ‘Au stat până noaptea târziu şi au avut posibilitatea să discute diferite teme în detaliu’, a afirmat ulterior Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al liderului rus.

Consiliul economic Eurasiatic suprem este organismul principal al Uniunii vamale şi al Spaţiul Economic Comun dintre Rusia, Belarus şi Kazahstan. Proiectul de creare pe această bază a Uniunii Economice Eurasiatice se află de mult timp în lucru la Moscova şi a constituit subiectul central la întâlnirea de la Astana.

Acum, fostele republici sovietice vor fi adunate la un loc nu pe considerente ideologice, ce pe un fundament economico-social. Nu cu mult timp în urmă, la o întâlnire cu preşedintele ucrainean, Vladimir Putin a dat din mâini neajutorat, spunând că Rusia nu mai poate oferi de una singură partenerilor săi reduceri şi avantaje, aceasta ţinând de resortul Uniunii vamale.

Confruntată cu o astfel de abordare, Ucraina şi alte ţări-vecine au fost forţate să privească mai cu atenţie la integrarea în desfăşurare, scrie editorialistul ziarului rus. Kârgâzstanul a depus deja cerere de aderare la viitorul Spaţiu Economic Comun. Tadjikistanul şi-a exprimat intenţia (deocamdată la nivel declarativ) de a adera la această formulă de cooperare.

La drept vorbind, reuniunea de joi a Consiliului economic Eurasiatic suprem a avut un caracter reprezentativ.

“Ucraina şi Kârgâzstan, stând împreună la aceeaşi masă cu Rusia, Belarus şi Kazahstan au avut posibilitatea de a vedea modul în care funcţionează Uniunea”, a spus Dmitri Peskov.

Uniunea Economică Eurasiatică are în portofoliu destule proiecte, iar ideea introducerii unei monede unice nu mai pare o idee de domeniul fantasticului. În acest sens, simbolic a fost faptul că Nazarbaev i-a primit pe înalţii oaspeţi în “palatul de bani”, aşa cum este denumită reşedinţa sa, care de altfel apare şi pe bancnota de 10.000 de tenghe (aproximativ doua mii de ruble).

După discuţii, Nursultan Nazarbaev a declarat, potrivit Komsomolskaia Pravda: “Am consolidat baza pentru crearea Uniunii Economice Eurasiatice, care urmează să fie lansată la 1 ianuarie 2015”. În acelaşi timp, preşedintele kazah a subliniat că procesul de asociere a ţărilor are loc strict pe baze economice şi va conduce la un beneficiu general.

“Desigur, aceasta este o problemă complexă”, a recunoscut preşedintele Kazahstanului, admiţând că este vorba de probleme ce nu se rezolvă de pe o zi pe alta. “Există discrepanţe şi nemulţumiri, dar aceste aspecte vor fi abordate pe parcurs. Principalul lucru este că există o voinţă politică”, a adăugat el.