Autonomia financiara se pare ca are efecte benefice pentru cei cu initiativa, iar gasirea de fonduri pentru a-si pune in aplicare proiectele nu mai reprezinta un lucru de nerezolvat. Cand oficialii orasului ceh Kolin – situat la est de Praga – au decis sa investeasca un miliard de coroane (aproximativ 25 milioane USD) in constructia unui parc industrial care sa gazduiasca una din fabricile producatorului german de masini, BMW, era clar ca ceva s-a schimbat in aceasta tara. Suma este echivalenta cu salariile pe patru ani ale celor 32.000 de locuitori ai orasului. Oficialii cehi au considerat ca, totusi, merita sa riste in aceasta investitie, castigul fiind mult mai mare decat suma investita, in cazul in care BMW va fi convins sa se stabileasca aici.
Nu cu mult timp in urma, asemenea decizii riscante ar fi fost aproape de neconceput pentru o comunitate din Cehia. Ideea dezvoltarii unei infrastructuri performante care sa atraga investitorii, inainte de a incheia contracte ferme cu acestia, era considerata de multi ca fiind echivalenta cu absurdul fapt de a pune caruta inaintea cailor.
Mentalitatile s-au modificat insa si datorita faptului ca, orase cum ar fi Plzen sau Kladno, care dispuneau de parcuri industriale, au avut succes in atragerea investitorilor.
Acum, CzechInvest, agentia de stat care se ocupa de supervizarea parcurilor industriale se confrunta cu un val de cereri din partea oraselor mai mari sau mai mici, pentru dezvoltarea de astfel de locatii. „Suntem inundati de cereri”, declara Marin Jahn, director al CzechInvest. „E o diferenta majora fata de acum cinci ani.” Inca de la aparitia programului de dezvoltare a parcurilor industriale, in 1998, aproximativ 60 de astfel de parcuri au rasarit de-a lungul Cehiei. Multe gazduiesc fabrici, dar cateva adapostesc firme de servicii sau de software. Spre exemplu, cel din Brno s-a dezvoltat ca „parc tehnologic”, in apropierea universitatii din localitate si recent a fost ales ca locatie pentru construirea noului centru de cercetare al IBM.
Impartind cheltuielile legate de construirea unui parc industrial, guvernul si comunitatile locale au incercat sa atraga investitorii, oferind scutiri de taxe, vanzand la preturi modice terenul si asigurand o serie de alte facilitati, inclusiv la plata utilitatilor.
Iar lucrul a functionat. Un efort de 3,2 miliarde de coroane cehe, facut de autoritati, a adus investitii de 50 miliarde de coroane cehe si a condus la crearea de 6.000 de noi locuri de munca. Succesul atragerii de investitori ar fi putut fi si mai mare daca CzechInvest ar fi dispus de mai multe fonduri, pe care sa le puna la dispozitia localitatilor care doreau sa ridice parcuri industriale. Ca urmare a acestui fapt, CzechInvest a solicitat pentru anul urmator dublarea sumei de care dispunea in acest an (520 milioane de coroane), suma destinata dezvoltarii de astfel de locatii.
Revenind la orasul Kolin, in cazul in care acesta va reusi sa-i convinga pe cei de la BMW sa se stabileasca aici, atunci in zona va aparea o fabrica ce va acoperi o suprafata de 250 de ha si va asigura locuri de munca pentru 1.500 de angajati. Alte 150 de ha ar putea fi, de asemenea, ocupate de furnizori ai BMW.