Rezolva doar situatiile pentru care exista recomandare in acest sens. Cu alte cuvinte, reprezinta o solutie terapeutica de necesitate. De regula, decizia de a se efectua un implant se ia doar dupa ce se constata ca alt procedeu de protetica nu are sanse de reusita. Indicatiile majore sunt legate de o edentatie completa, mandibulara sau maxilara, in care pentru proteza clasica nu exista puncte de sprijin. Sunt si situatii mai dificile care necesita interventii de aditie osoasa, care cresc in complexitate actul chirurgical. Aditia osoasa este necesara in cazurile in care fixarea implantului nu este posibila fara realizarea unui lifting al sinusului. Operatia se poate realiza sub anestezie locala sau asociata cu sedare intravenoasa care elimina stresul pacientului, induce somnul superficial si determina o amnezie postoperatorie care anuleaza stresul psihologic determinat de interventia chirurgicala si permite revenirea pacientului fara probleme.
Implantul dentar este realizat in doua etape. Prima consta in introducerea in osul mandibulei sau al maxilarului a implantului propriu-zis (o tija filetata la unul din capete). „La ora actuala, in lume sunt peste 250 de sisteme de radacini artificiale care se folosesc pentru implant, in marea lor majoritate asemanatoare. Cele mai multe sunt realizate din titan, de puritate 99,99%, simplu sau tratat pentru marirea suprafetei de contact. In functie de indicatiile specifice pot fi acoperite cu plasma sau hidroxiapatita (material ceramic care imita osul natural)”, afirma Dr. Ion Nicolescu, chirurg maxilo-facial. Nu intotdeauna se pot face interventii care sa nu mai necesite operatii suplimentare. Tehnicile de aditie osoasa sunt necesare pentru completarea defectelor si refacerea conturului crestei, in vederea obtinerii unei stabilitati crescute a implantului si a unor rezultate fizionomice corespunzatoare. Pentru aditia osoasa se foloseste osul uman, bovin sau osul artificial.
Buna pregatire a specialistilor romani, precum si infiintarea de cabinete stomatologice care detin aparatura de ultima ora, au inceput sa atraga clientela din statele occidentale. Tarifele mult mai mici percepute de medicii romani, fata de clinici similare din strainatate, corelata cu calitatea interventiilor efectuate sunt principalele elemente care ii determina pe cetatenii din statele europene sa apeleze la cabinetele de la noi. Contraindicatiile pentru aceste interventii chirurgicale sunt destul de reduse si se reduc, in principal, la boli grave, cronice de care ar putea suferi pacientul, precum diabetul zaharat, leucemie, hepatite cronice.
Dupa efectuarea implantului se obisnuieste sa se astepte trei-sase luni pana la montarea coroanei dentare definitive. Intervalul de timp este necesar pentru a se observa daca nu cumva apare fenomenul de respingere a implantului. Din motive inca necunoscute, in 10% din cazuri implantul este eliminat spontan de catre tesutul osos. Mai este practicata si o alta metoda, cunoscuta sub denumirea de Imediate Loading (incarcare automata). Aceasta consta in acoperirea implantului imediat dupa operatie cu lucrarea de portelan definitiva. Dr. Constantin Gaucan considera ca riscul eliminarii implantului creste in acest caz de la 10% la circa 30%. Totusi pot exista indicatii si pentru acest tip de interventie.    
Unde se fac implanturi dentare
Cabinet stomatologic    Localitate     Telefon        Tarif (USD)
Dent Estet        Bucuresti    314.73.41    400 + 150
Alpha Dent        Bucuresti    321.30.99    1000
Impladent        Bucuresti    323.18.06    300 + 100
Centrul medical         Timisoara    0256-430085    200 + 85
Dr. Emil Urtila
Clinica Gaudent        Bucuresti    668.70.70    400 + 100
Nota: tariful este compus din pretul implantului din titan inclusiv manopera, plus costul coroanei de portelan.

Ce trebuie stiut despre implantul dentar
    
Indicatii:
· Evitarea tratamentului cu proteze mobile, prin lucrari fixe pe implanturi
· Imbunatatirea stabilitatii protezelor mobile la pacientii cu suport protetic deficitar (atrofie osoasa exagerata)
· Pentru obtinerea unor efecte fizionomice sau conservarea dintilor integri din vecinatate
· Solutie pentru pacientii cu reflex exagerat de voma, care nu pot suporta protezele mobile
· Evita aparitia depresiei psihice cauzata de ideea imbatranirii precoce indusa de absenta dintilor.
Contraindicatii:
· Diabet zaharat decompensat
· Boli generale majore ce reduc imunitatea organismului
· Fumatul excesiv, igiena deficitara
Riscuri:
· Resorbtie osoasa, urmata de eliberarea implantului
· Complicatii infectioase simple
· Eliminarea implantului, uneori fara o cauza aparenta, a carei rezolvare este introducerea altui implant.