In perioada 12 – 19 septembrie, nivelul tranzactiilor la bursa sibiana s-a redus usor, fiind realizate aproape 6.700 de contracte futures si optiuni. Exista inca sanse ca la finele lunii sa fie atins pragul de 40.000 de derivate tranzactionate.
In intervalul amintit, moneda unica a avut o evolutie in „dinti de ferastrau”, care a permis realizarea de speculatii. Cotatia de 99,91 centi, atinsa in 5 septembrie, va ramane probabil maximul acestei luni, avand in vedere ca in 17 septembrie moneda unica a coborat pana la 96,08 centi. Evolutia descrescatoare a euro a avut drept cauza anuntul Bagdadului ca accepta neconditionat reintoarcerea inspectorilor ONU in Irak, ceea ce a redus sensibil pretul petrolului si temerile investitorilor internationali privind declansarea unui nou razboi in Golf. Dupa scaderea suferita, euro a cunoscut o redresare importanta, dupa doua zile acesta urcand la 98,31 centi, ca urmare a anunturilor negative facute de unele firme cotate pe Wall Street.
Trebuie remarcat interesul deosebit aratat de comercianti pentru contractul pe grau, pana in data de 19 septembrie fiind tranzactionate 1.000 de tone de grau la un pret futures de 3.350 lei/kg, cu livrarea in Sibiu.
Fata de inceputul anului, cand a fost vedeta pietei futures sibiene, in ultimele luni contractul pe raportul leu/dolar este mai putin tranzactionat. Preturile la care au fost realizate contractele in august, 33.300 – 33.500 lei, reprezinta jaloanele in care se poate afla la sfarsitul lunii dolarul. In prima parte a lunii dolarul a urcat pana la 33.550 lei, pentru ca in 13 septembrie sa scada la 33.360 lei. La finele perioadei analizate cumparatorii au afisat cotatii de 33.300 lei, iar vanzatorii de 33.500 lei.
„Evolutia paritatii euro/dolar creeaza dificultati in calculul cursului leu/dolar, apreciaza un broker sibian. Chiar daca oficialii BNR au anuntat schimbarea tintei de apreciere real pozitiva a leului pentru finele anului, o posibila revenire a euro pana la egalitatea cu dolarul, la care se adauga scaderea inflatiei, ma face sa cred ca dolarul va atinge „cota 34″ abia in lunile de iarna”.
Evolutiile zilnice ale monedei europene comaparativ cu cea americana transforma analizele in baloane de sapun. Diferenta dintre minimul si maximul prognozat al paritatii euro/dolar este de circa cinci centi in aceasta luna, ceea ce a obligat operatorii de la Sibiu sa treaca la scheme complexe de tranzactionare a contractelor futures si optiunilor.
Euro a inceput perioada analizata intr-o nota relativ optimista, fiind tranzactionat la 97,98 – 98,74 centi. Incepand cu 16 septembrie, euro a cunoscut doua zile negre, coborand pana la 96,72 centi, pentru ca in ultime doua sedinte ale intervalului 12 – 19 septembrie acesta sa urce de la 97,30 centi la 98,30 centi.
Foarte activ a fost segmentul options al paritatii. O parte a optiunilor CALL tranzactionate in perioada analizata au devenit profitabile. Astfel, cei care au cumparat optiuni CALL in data de 17 septembrie la un pret de exercitare de 97,50 centi, cu prime cuprinse intre 25.000 si 50.000 lei, le-au putut exercita dupa doua zile, cand pretul futures a urcat la 98,30 centi, obtinand un profit minim de 30.000 lei/optiune. In schimb, cei care au vandut optiuni PUT pot sta inca linistiti, avand in vedere ca ele s-au tranzactionat la preturi de exercitare de 96 centi, cu prime de 30.000 lei, de 96,50 centi cu prime de 25.000 lei, de 97,50 centi cu prime de 100.000 si de 98 centi, cu prime de 100.000 lei.

DICTIONAR

Optiunile sunt contracte standardizate care dau cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau vinde un activ suport la un pret prestabilit (numit pret de exercitare), contra unei sume platite vanzatorului la incheierea contractului (prima), in cadrul unei perioade predeterminate. Vanzatorul are obligatia de a vinde sau cumpara activul suport in cazul in care cumparatorul se decide sa exercite optiunea.
Optiunile CALL dau cumparatorului dreptul de a cumpara activul suport pana la scadenta, la pretul de exercitare, in schimbul primei platite vanzatorului la incheierea contractului. Optiunile PUT dau cumparatorului dreptul de a vinde activul suport pana la scadenta, la pretul de
exercitare, in schimbul primei platite vanzatorului la incheierea tranzactiei.