Programul se va desfăşura pe baza unui Regulament aprobat prin Consiliul de Administraţie al Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public, conform proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei CGMB din 15 iulie.

Sumele necesare implementării programului vor fi asigurate din bugetul propriu al Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public.

Impactul negativ pe care îl au vandalizările

Conform raportului de specialitate al proiectului, printr-o adresă din 8 iulie, Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public propune autorităţii municipale aprobarea unui demers cultural care presupune implicarea cetăţenilor în procesul de întreţinere şi punere în valoare a monumentelor de for public care se află în administrarea instituţiei.

„Acest demers doreşte a aduce în atenţia cetăţenilor impactul negativ pe care îl au vandalizările, distrugerile, inscripţionările cu graffitti, precum şi alte forme de agresiuni asupra monumentelor de for public.

Astfel, cetăţenii interesaţi vor putea susţine financiar, pentru o perioadă determinată de timp, sub formă de sponsorizare, întreţinerea unui monument de for public: restaurare, curăţare, iluminat, amenajare peisagistică, punere în valoare, în funcţie de tipul intervenţiilor rezultate din expertiza pentru stabilirea gradului de degradare a acestuia”, este scris în raportul de specialitate.

Axele principale ale acestui program sunt: va fi promovată o broşură de prezentare a monumentelor de for public aflate în administrarea Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public a Municipiului Bucureşti; după parcurgerea unei proceduri legale, aprobate prin Regulamentul de desfăşurare a programului, Direcţia se va ocupa de obţinerea tuturor avizelor şi autorizărilor necesare intervenţiilor, precum şi de coordonarea executării acestora.