În 2009 compania a reuşit să închirieze circa 200 de locuinţe, cu o valoare medie de 82.600 de euro pe tranzacţie. Din totalul contractelor, 20% oferă posibilitatea chiriaşilor să achiziţioneze proprietatea în momentul contractării unui credit ipotecar. Situaţia s-a modificat pe parcursul anului trecut, când în primele nouă luni Impact a încheiat doar 33 de contracte de închiriere.

Scăderea interesului pentru acest instrument a deteminat dezvoltatorul să renunţe la această variantă de vânzare, însă luna aceasta sistemul a fost regândit. Astfel, persoanele interesate de un apartament în Greenfield îl pot închiria cu drept de preemţiune la achiziţia acestuia. Clienţii încheie un contract de închiriere, fără nici o obligaţie suplimentară. Dacă se decid să cumpere în primele nouă luni, beneficiază de un discount echivalent cu chiria pe şase luni. Diferenţa  rămasă poate fi achitată din surse proprii, prin credit bancar sau  în rate direct la dezvoltator.

Varianta clasică a sistemului „rent to buy“ oferă posibilitatea cumpărătorilor să locuiască pentru o perioadă de 2-3 ani cu chirie, asta după ce au achitat în prealabil un avans sau o garaţie, iar la finalul acestei perioade poate opta pentru achiziţia imobilului. Astfel, din preţul locuinţei se scade suma plătită ca avans şi chiria (după ce se deduce TVA-ul de 24%).  

Rate la dezvoltator

Tot din această lună, Impact a introdus şi o nouă variantă de rate la dezvoltator, denumită Max Avantaj, un sistem ce oferă posibilitatea achitării apartamentului într-un sistem combinat de rate lunare pe o perioadă de 10 ani, la care se adaugă tranşe anuale (echivalentul a 6% – 8% din  total) ce trebuie achitate la sfârşitul fiecărui an de contract.  
 
„Fondul de 200 milioane de euro pentru garantatea creditelor de  achiziţie  prin programul Prima Casă  începe  să  fie  perceput  ca insuficient şi în plus, băncile continuă să fie destul de rigide în acordarea de credite de orice fel. Ca o consecinţă, ne-am gândit să dăm «o mână de ajutor» clienţilor hotărâţi să se mute rapid la casă nouă oferind  solutii imediate şi practice de achiziţie a unei  locuinţe  noi”, a declarat Carmen Săndulescu, directorul economic la companiei.

Impact a dezvoltat până acum 16 ansambluri rezidenţiale în patru oraşe: Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Oradea, cu peste 2.200 de case şi apartamente, precum şi 25.000 mp de birouri şi spaţii comerciale.

Citeşte şi De ce piața imobiliară se leapădă de schema «rent to buy»