Pe măsură ce cazurile continuă să crească în țara cu 1,36 miliarde de oameni, sute de mii de pelerini hinduși s-au adunat pe râul Gange pentru a participa la o sărbătoare religioasă. Imaginile publicate de presă îi arată pe pelerinii scăldându-se în Gange, umăr lângă umăr, în contextul în care țara a raportat o nouă creștere record a infectărilor cu Covid.

Poliția a dat amenzi pentru că nu s-a respectat „distanțarea socială„ în unele zone, iar autoritățile locale au recunoscut că aglomerările pot duce la răspândirea virusului.

Sărbătoare Kumbh Mela se desfășoară în luna aprilie, dar în acest an coincide cu cea mai dificilă perioadă a pandemiei, unde media de îmbolnăviri a depășit 130.000 de cazuri pe zi.

Potrivit BBC, sute de adepți hinduși au fost deja testați pozitiv. Conform poliției, 650.000 de oameni s-au scăldat miercuri în râu, iar alte milioane sunt așteptate să participe pe tot parcursul festivalului.

În ciuda criticilor, premierul indian Narendra Modi a refuzat să anuleze festivalul, temându-se de o reacție negativă din partea liderilor religioși din țara majoritar hindusă.

“Deja există o superspandire, deoarece nu există spațiu pentru a testa sute de mii într-un oraș înghesuit, iar guvernul nu are nici facilitățile, nici forța de muncă necesară”, a declarat un oficial pentru Reuters.

Cele mai recente cifre arată că numărul total al infectărilor din India a ajuns la 14,2 milioane, în timp ce decesele au crescut la 173.153. În diferite părți ale țării, cozi lungi ale oamenilor s-au format în afara spitalelor, tot mai mulți pacienți cu Covid așteaptând să fie internați.

Odată cu creșterea explozivă din ultimele zile au depășit deja totalul Braziliei, India devenind a doua cea mai afectată țară din lume. Statul Maharashtra, care găzduiește capitala financiară Mumbai, a înregistrat aproape jumătate din noile infecții din țară în ultimele două săptămâni.