Pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii în România, iar situația este văzută din ce în ce mai pesimist de tot mai mulți medici. Autoritățile au decis prelungirea stării de alertă, iar circulația pe timpul nopții este acum restricționată de la ora 22:00 până la 5:00, iar spațiile de cazare în unitățile turistice din zona montană pot fi ocupate la cel mult 70% din capacitatea maximă. Ieri, autoritățile au raportat 44 decese asociate infecției cu coronavirus și 4.383 de noi îmbolnăviri, din puțin peste 20.000 de teste efectuate.
În ceea ce privește situația din spitale, în Secțiile de Terapie Intensivă sunt internați în prezent 1.232 de pacienți Totodată, duminică a intrat în zona roșie și județul Sălaj, cu mai mult de trei cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, însă cea mai mare incidență, de 5,49, o are Timișul. În zona roșie se mai află municipiul București, județele Ilfov, Brașov, Cluj și Hunedoara.

Scenariul lui Octavian Jurma

În acest context, medicul cercetător Octavian Jurma estimează că într-o lună nivelul zilnic al infectărilor se va dubla față de cel actual și ar putea atinge pragul de 10.000 de persoane confirmate în 24 de ore. Totodată, el a mai adăugat că indiferent de modul de carantinare al zonelor din țară, creșterea va avea loc oricum.
Medicul susține că vaccinarea rămâne singura soluție de care trebuie să profităm pentru a fi în siguranță. El a mai adăugat că scopul principal al vaccinului este salvarea vieții și eliminarea riscului ca o persoană să ajungă la spital.
„Nu avem o perspectivă foarte bună pentru următoarele săptămâni, indiferent ce am face. Chiar dacă am intra într-o stare de carantină generală de mâine, următoarele două săptămâni oricum ar crește numărul de cazuri.
De asta e important să venim un pic anticipativ și mai ales să profităm de vaccinare, pentru că la ora aceasta, în lipsa unor alte măsuri, vaccinarea este singura noastră opțiune și măsurile de protecție individuală. Toate vaccinurile, scopul lor primar este să  ne salveze de moarte și de formele acestea grave de boală care necesită internări în spital”, a spus medicul în cadrul emisiunii Radiojurnal.