Pentru cineva care vrea sa isi dea seama cat de protejat este daca incredinteaza bani unei societati de asigurari, situatia primelor falimente din piata (Grup As si Metropol) nu ii transmite semne prea incurajatoare. Desi exista un „Fond de Protejare” la care asiguratorii contribuie de cativa ani tocmai pentru ca in caz de faliment despagubirile sa poata fi acordate fara probleme, banii stransi pana acum de acesta, circa 800 miliarde de lei, nu vor putea fi scosi prea curand din Trezoreria Statului, din cauza inexistentei unor „norme de utilizare”. Acestea ar trebui sa stabileasca momentul inceperii platilor imediat dupa declarararea starii de insolventa de catre instanta, astfel incat asiguratii sa nu astepte ani de zile incheierea tuturor procedurilor de faliment.
Un proiect de norme a fost deja elaborat in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), insa nu a ajuns sa fie discutat in Consiliul CSA, din cauza unor „dispute juridice” intre membrii acestuia: o parte sustine ca momentul inceperii platilor poate fi decis chiar de acum prin norme, iar cealalta ca este necesara intai modificarea Legii nr. 136/1995.
In opinia reprezentantilor companiilor de asigurari, care contribuie la fond, nu numai posibilitatea inceperii imediate a platilor dupa declararea falimentului este necesara. Presedintele UNSAR, Cristian Constantinescu, sustine ca limitarea despagubirilor trebuie eliminata in cazul asigurarii obligatorii, iar contributia asiguratorilor diferentiata, in functie de siguranta financiara a fiecarei societati.