Criza majora la Tarom. Sectorului aeronautic a fost puternic afectat de pandemia de COVID. Restricţiile cauzate de pandemie au avut mai multe efecte negative.

Potrivit unor surse oficiale, 65% dintre angajaţii Tarom vor intra în şomaj tehnic de la 1 aprilie 2021. În fiecare departament trebuie să rămână doar 35% din personal.

Până vineri, 26 martie, la ora 16.00, trebuie predate listele cu angajaţii care urmează să intre în şomaj tehnic, susține știripesurse.ro.

TAROM, în vizorul premierului Cîțu

De altfel, premierul Cîțu a punctat, la începutul lui martie, că restructurarea companiilor de stat poate să conducă la exemple de succes.

„TAROM a tot încercat să se restructureze până anul trecut, când programul de restructurare a fost foarte bine condiţionat, deci fluxul de bani de la buget a fost condiţionat de un program de restructurare şi au început să facă restructurare la TAROM şi eu cred că va fi al doilea exemplu de succes.

Şi este un domeniu dificil în momentul acesta să ai succes cu o restructurare, dar în direcţia în care merge TAROM mi se pare că este o direcţie corectă. De ce nu o aplică şi alţii, vom vedea.

Eu, anul acesta, am spus şi declar din nou, managerii acestor companii trebuie să spună clar dacă pot şi vor, dacă nu vor, vin alţii care vor face, dar nu putem să mergem mai departe cu această povară, să tot cărăm de la un buget la altul, să acumulăm arierate, datorii la care vin dobânzi şi aşa mai departe.

Mai sunt câteva companii, CEO este altă companie, dar acolo e mai complicat, cu aprobarea ajutorului de restructurare, Comisia Europeană, avem o tranziţie către o energie verde, dar sunt companii care trebuie restructurate. Avem CFR Marfă, CFR Călători, sunt probleme complicate”, a spus Cîţu.

Ce face compania

TAROM a anunțat deja planul care va fi implementat în 2021, în contextul crizei COVID-19.

„Compania TAROM anunţă că a iniţiat proiectul de restructurare a personalului, una dintre componentele esenţiale ale planului de redresare a companiei. Această măsură face parte dintr-un program extins de procedee în baza căruia Comisia Europeană a aprobat Statului Român acordarea unui împrumut de salvare pentru TAROM la începutul anului trecut.”, precizează compania de stat în documentul oficial.