Anterior, IEA preconiza că piaţa mondială a petrolului se va echilibra în a doua jumătate a acestui an. 

"Prognoza noastră este că dinamica dintre oferte şi cerere nu se va schimba semnificativ în lunile următoare. În consecinţă, oferta va continua să devanseze cererea cel puţin în prima jumătate a acestui an. În ceea ce priveşte revenirea pieţei la echilibru, se pare că va trebui să aşteptăm puţin mai mult", precizează IEA în ultimul său raport lunar, publicat marţi. 

În acest context, IEA şi-a redus estimările privind cererea mondială de petrol cu aproximativ 100.000 de barili pe zi, până la 96,1 milioane barili pe zi, pentru acest an şi cu 200.000 de bpd, până la 97,3 milioane bpd, pentru anul viitor. 

"Cei mai recenţi piloni de creştere a cererii – China şi India – încep să se clatine. Companiile de rafinare îşi pierd apetitul pentru mai mult ţiţei brut", susţine IEA. 

În pofida scăderii preţului petrolului şi a investiţiilor, producţia mondială de petrol este în creştere informează IEA, iar Arabia Saudită a trecut în faţa SUA devenind cel mai mare producător mondial de petrol. SUA au deţinut poziţia de lider începând din luna aprilie 2014, graţie creşterii rapide a producţiei de petrol de şist care i-a permis să treacă în faţa Arabiei Saudite. Cu toate acestea, IEA estimează că începând din luna mai SUA au redus producţia cu 460.000 de barili pe zi în timp ce câmpurile petrolifere din Arabia Saudită au pompat o cantitate suplimentară de 400.000 de barili pe zi. 

Combinaţia dintre cererea slabă şi creşterea producţiei OPEC a dus stocurile de petrol alte ţărilor dezvoltate la o valoare record de 3,1 milioane barili în luna iulie. "Ritmul de creştere a cererii încetineşte iar oferta creşte. În consecinţă, stocurile de petrol în ţările OECD au atins un nivel fără precedent", avertizează IEA. 

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.