Pomul de Craciun a aparut in cultura noastra datorita lui Petre Ispirescu, care a observat in casa unui neamt din Bucuresti un frumos brad impodobit si, nedumerit, s-a intersat ce este cu acest obicei neobisnuit pentru acele vremuri. Pana atunci, romanii impodobeau bradul doar atunci cand se nastea, se insura sau cand murea cineva. Incepand cu 1882, impresionat de imaginea acestui pom de Craciun, Petre Ispirescu va incepe sa-l promoveze si in cultura noastra, unde a fost acceptat foarte repede, tocmai pentru ca romanii nu erau straini de acest obicei, al impodobirii bradului, dupa cum am mai spus.
Pomul de Craciun este viata sarbatorilor de iarna. Un brad ornat cu bun-gust, si nu neaparat bogat impodobit, poate sa infrumuseteze intreaga atmosfera a acestor sarbatori sfinte. Daca la inceput se agatau mere, nuci si panglici, cu timpul, merele au fost inlocuite de globuri, iar nucile de diferite ornamente. Panglicile sunt inca folosite sau au fost inlocuite de beteala.
Cum se asorteaza globurile si beteala
Ornamentele principale ale pomului se poate spune ca sunt globurile, beteala si lumanarile. In functie de cum stim sa le asezam si sa le combinam, putem sa ne laudam cu un brad ca-n povesti. Globurile, beteala sau margelele de pom argintii si cele aurii pot fi asortate cu globuri si beteala de orice culoare, dar cel mai bine se potrivesc cu rosu si albastru. Daca alegeti globuri rosii, trebuie sa luati beteala aurie, argintie sau verde. Pentru globurile albastre, alegeti beteala orange, galbena si, binenteles, aurie sau argintie. De asemenea, se poate face un amestec total de culori, creand o policromie care cu siguranta va inveseli atmosfera, insa trebuie sa evitati apropierea culorilor verde de albastru si rosu de albastru. Daca vreti sa asociati cate trei culori, cele mai indicate combinatii sunt: globuri rosii si argintii sau aurii cu beteala argintie sau aurie, rosu si verde cu auriu, violet si albastru sau rosu cu auriu, rosu si orange tot cu auriu sau argintiu.
Lumanarile au fost inlocuite in ultima vreme, si din motive de siguranta, cu instalatiile electrice de lumini. In schimb, pentru a pastra traditia luminii, puteti folosi figurinele de ceramica cu suport de lumanare, sau coronitele din brad cu suport de lumanari.
Ornamentele sunt cele care personalizeaza cu adevarat orice brad de Craciun. Fie ca este vorba de ingerasi care canta la harpa, de inimi rosii, de stelute argintii, de oameni de zapada sau de Mosi Craciun, de siraguri de clopotei sau de varfuri de brad in forma de stelute sau ingeri, ornamentele dau viata pomului de Craciun.    

Sabina Ispas, director al Institutului de Etnografie Si Folclor
„Pomul de Craciun este unul dintre cele mai semnificative exemple de acceptare si in acelasi timp de asumare a unei identitati. La noi a aparut bradul ca un semn al sarbatorii Craciunului, fiind acceptat pentru ca noi foloseam bradul in riturile de trecere: nastere, nunta si moarte.
In colindul romanesc nu apare niciodata bradul ca fiind pomul vietii, apare marul cu fructele sale. Astfel, globurile pot fi un simbol al fructelor acestuia.
Bradul nu este celebrat doar pentru ca este brad, ci pentru ideea de vegetal permanent viu, a carui existenta probeaza perenitatea.”