Pentru a putea ține sub control numărul infectărilor, Guvernul a decis impunerea de noi restricții de circulație. Astfel, în multe localități din țară, inclusiv în Capitală, magazinele se închid în weeekend de la orele 18.00, iar circulația este restricționată de la ora 2o.00.

Această decizie a generat un haos de nedescris. Christian Terhes, europarlamentar PNTCD a reacționat într-o postare pe pagina personală de Facebook. Potrivit acestuia, măsura luată de Guvern este una ilogică și generează aglomerație.

El a postat o imagine în care se poate vedea că oamenii ajung să își facă cumpărăturile din benzinării. Totodată, el susține că Guvernul actual este complet ”iresponsabil” și impune măsuri fără sens care îi afectează pe români.

„Guvernul PNL-USR-UDMR a dat ordin sa se inchida magazinele la ora 18. Masura este complet ilogica. Reducand perioada cand magazinele sunt deschise creste densitatea de cumparatori pe ora, ceea ce creaza aglomeratie. Dupa cum se vede si din fotografia alaturata, insa, daca oamenii nu apuca sa-si faca cumparaturile pana la ora 18 acestia se duc la benzinarii.

Cei de la guvernare sunt complet iresponsabili. Cum sa crezi in eficienta si necesitatea masurilor impuse de guvern cand nu au nici un sens? Jos tirania si prostia de la guvernare”, a scris Christian Terhes pe Facebook.

Acesta a adăugat și un clip video în care se poate vedea cum românii stau și așteaptă la benzinărie minute în șir pentru a-și face cumpărăturile.

Care sunt noile restricții 

Potrivit noilor prevederi adoptate de Guvern, românii trebuie să respecte mai multe reguli stricte. Astfel, circulația persoanelor în afara locuinţei / gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22.00 – 5.00 în zilele de luni până joi, și în intervalul orar 20.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Totodată, în intervalul orar 21.00 – 05.00 în zilele de luni până joi, respectiv 18.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă, duminică, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu.

În ceea ce privește accesul persoanelor în centre comerciale precum mall-urile, acesta se va realiza cu respectarea măsurilor sanitare şi respectare distanței fizice de minimum 2 metri și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 m.p./persoană.

Același lucru este valabil și pentru accesul în piețele agroalimentare și în piețele volante. Trebuie respectată distanțarea de minimum 2 metri între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței.