Guvernul va reloca pentru finanţarea în 2010 a programului „Prima Casă” garanţii de 550 milioane euro, reprezentând mai mult de jumătate din plafonul stabilit pentru acest an, iar bugetul total ar urma să fie completat ulterior, posibil tot până la plafonul din 2009, de un miliard euro

Relocarea pentru 2010 a garanţiilor din 2009 pentru programul „Prima Casă” va fi reglementată prin hotărâre de guvern.

„În proiectul de hotărâre privind relocarea fondurilor a fost inclusă suma de 550 milioane euro, reprezentând fonduri neangajate în cursul acestui an. Bugetul total al programului pe 2010 ar urma să fie completat cu o sumă încă nestabilită, dar care poate urca plafonul total la un miliard euro, similar celui din 2009”, au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, surse ministeriale.

Au fost acordate garanţii de 440 de milioane de euro

Programul „Prima Casă” prin care statul garantează creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, în limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern în acest an.

La începutul lunii noiembrie, Guvernul anunţa că, din plafonul total, au fost acordate garanţii de stat în sumă de 328 milioane euro, care ar urma să urce până la sfârşitul anului la 420-440 milioane euro.

Pe parcursul programului, Executivul a retras garanţii de 220-280 milioane euro de la şapte bănci care nu au acordat niciun credit sau au aprobat foarte puţine dosare pentru cumpărarea de locuinţe prin programul „Prima Casă” şi a redistribuit garanţiile către alte bănci care au aprobat un număr mai mare de cereri.

Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro, cu o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

SURSA:Mediafax