Mugur Isărescu, mesaj despre privilegiile fiscale

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), susține că mediul de afaceri nu ar trebui să fie „cocoșat” de o mulțime de taxe. În acest context, el spune că privilegiile fiscale durează doar unul, doi sau trei ani, după care se transformă în rente care distorsionează piața.

În cadrul unei conferințe de presă de miercuri, Mugur Isărescu a fost întrebat dacă majoritatea banilor ar trebui să provină de la mediul de afaceri sau din alte surse.

“Mediul de afaceri nu trebuie cocoşat cu multe impozite. Dar trebuie să plătească toată lumea impozite, nu. Vedeţi, privilegiile astea fiscale dacă sunt cu un scop bine ţintit, dar sunt pentru un an, doi, trei, cinci. Când depăşeşti 10-15 ani nu mai sunt privilegii, devin rente. Devin rente care distorsionează piaţa şi creează şi probleme în ceea ce priveşte solidaritatea şi coeziunea. Acum înţeleg că unii vor chiar rente viagere, nu merge”, a afirmat Mugur Isărescu.

Mediul de afaceri nu trebuie împovărat

În acest context, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) mai spune că mediul de afaceri nu ar trebui să poarte prea multe poveri.

Mugur Isărescu a mai spus, citându-l pe Theodor Stolojan, că privilegiile fiscale trebuie eliminate treptat.

De asemenea, Mugur Isărescu a mai spus că este mare nevoie de negocieri pentru a se găsi cea mai bună soluție, aducând aminte de anul 1992, atunci când Theodor Stolojan a declarat „negociem până cădem sub masă”.

“Deci apropo de mediul fiscal, nu e vorba să îi împovărăm prea mult. Dar mă exprim aşa cum s-a exprimat fostul premier Theodor Stolojan, treptat, treptat, trebuie să renunţăm la ele, privilegii fiscale. Se negociază greu, însă, pentru că fiecare are electoratul său. Nu spun că se va negocia uşor. În 1992, Stolojan a spus: negociem până cădem sub masă. Şi aşa a fost. A negociat până când a găsit o soluţie. Şi acum trebuie negociat şi găsit o soluţie până găsim direcţia cea mai bună pentru ţară”, spune acesta.