Gruparea Hezbollah a intrat în război cu Israel

Israelul a lovit Libanul după ce Gruparea Hezbollah a lovit Fermele Shebaa. Hezbollah, un puternic partid armat susţinut de Iran, a declarat că a lansat rachete ghidate şi tiruri de artilerie asupra a trei posturi din Fermele Shebaa „în solidaritate” cu poporul palestinian.

Armata israeliană a declarat, duminică, că a tras cu artileria într-o zonă a Libanului de unde proveneau tirurile de mortiere transfrontaliere. „Artileria IDF (Forţele de Apărare ale Israelului) loveşte în prezent zona din Liban de unde au fost trase tirurile”, se arată într-un comunicat.

Una dintre dronele sale a lovit un post Hezbollah în zona Har Dov, o zonă din Shebaa.

Israelul deţine Fermele Shebaa, o porţiune de pământ de 39 km pătraţi, din 1967. Atât Siria, cât şi Libanul susţin că Fermele Shebaa sunt libaneze.

Misiunea Naţiunilor Unite de menţinere a păcii în sudul Libanului nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. Sâmbătă, ea a declarat că şi-a sporit prezenţa în sudul Libanului în urma evoluţiilor din Israel şi Gaza, inclusiv operaţiuni de contracarare a lansărilor de rachete.

Hezbollahul, care controlează efectiv sudul Libanului, a declarat sâmbătă că este în „contact direct” cu liderii grupurilor de „rezistenţă” palestiniene şi că vede atacurile palestiniene asupra Israelului ca un „răspuns decisiv la ocupaţia continuă a Israelului şi un mesaj pentru cei care caută normalizarea cu Israelul”.

Israel a dat ordin armatei să evacueze toţi rezidenţii din jurul Gazei

Armata din Israel trebuie să evacueze în termen de 24 de ore toţi locuitorii din zonele israeliene din jurul Fâşiei Gaza.

„Misiunea noastră pentru următoarele 24 de ore este să evacuăm toţi rezidenţii din jurul Gazei”, a declarat generalul Daniel Hagari într- o conferinţă de presă, a doua zi după ce mişcarea palestiniană Hamas a lansat o ofensivă împotriva Israelului.

„Zeci de mii de soldaţi combatanţi” sunt desfăşuraţi în această zonă „şi vom ajunge în fiecare sector unul câte unul până când vom ucide fiecare terorist prezent în Israel”, a asigurat el.

Palestinienii solicită o reuniune a Ligii Arabe

În același timp, liderii politici din Israel s-au reunit duminică într-o ședință de urgență.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu face o evaluare a securității la sediul Armatei Israeliene (IDF) din Tel Aviv, au anunțat reprezentanții biroului său. La întâlnire participă mai mulți miniștri și înalți oficiali.

Partea palestiniană a solicitat o întâlnire de urgență a Ligii Arabe, anunță Sky News. Liga are 22 de membri, inclusiv Egipt, Irak și Arabia Saudită.