Doctorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului ”Matei Balş”, s-a declarat revoltat de faptul că există medici care nu vor să prescrie medicamente antivirale celor suspecți de gripă.

Gripa se tratează, potrivit acestuia, cu medicamente antivirale, unul dintre acestea fiind Oseltamivir sau Tamiflu, care are efect în 24 de ore.

”Să ne băgăm minţile în cap!”

Iar Streinu Cercel se arată revoltat de reticența unor medici care nu îl prescriu.

”Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Oseltamivir, că nu vor să prescrie. Că le-a spus cineva că nu au voie să scrie. Domnilor, hai să ne băgăm minţile în cap! Eu înţeleg medicina defensivă şi că fiecare să facă numai ce este în teritoriul lui, dar într-o astfel de situaţie toată lumea ar trebui să punem numărul pentru a limita răspândirea virusului.

I-am dat Tamiflu/Oseltamivir, i-am oprit manifestarea şi respectiv transmiterea virusului în populaţie”, a mai explicat managerul, potrivit doctorulzilei.ro.

Până la data de 12 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit în cadrul campaniei Ministerului Sănătății.

Teste fals negative

Gripa începe să se extindă în special în rândul celor cu grad ridicat de risc, printre care și copiii. Cazurile numeroase au dus la suspendarea orelor de curs timp de trei zile în 9 grădinițe și școli din București.

Medicul spune că testele de gripă nu sunt relevante, că 20 % din testele de gripă sunt fals negative.

”Ca atare, dacă aveţi un test fals negativ, ce o să spuneţi, că n-aveţi gripă când aveţi gripă şi nu vă trataţi? Eu cred că este cazul să ne băgăm minţile în cap şi să ne vedem de treburile noastre”, a conchis Streinu-Cercel.