Pentru acest an, şeful SETE se aşteaptă la aproximativ 17,5 milioane de turişti.

Andreas Andreadis a trimis o scrisoare ministrului elen de Finanţe, Yannis Stournaras, şi ministrului Dezvoltării Turismului, Olga Kefaloyianni, în care prezintă condiţiile necesare pentru ca în Grecia să sosească 24 milioane de turişti până în 2021, ceea ce ar putea majora PIB-ul ţării cu încă 5-6 puncte procentuale.

SETE recomandă menţinerea TVA la 13% pentru serviciile de catering, ţinând cont că actualele contracte semnate cu tour-operatorii sunt pe baza acestei rate. Veniturile din august s-au îmbunătăţit considerabil după ce Grecia a redus Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) de la 23 % la 13 % în sectorul restaurantelor, o măsură pe care Guvernul lui Andonis Samaras a reuşit să o obţină de la creditorii internaţionali internaţionali (FMI, UE, BCE) pentru a da o gură oxigen consumului privat.

SETE propune reducerea TVA de la 23% la 13% şi la porturile unde sosesc numeroşi turişti, pentru a a majora veniturile la buget, dar şi scăderea TVA de la 13% la 6,5% la transportul cu feriboturi.

Marţi, Banca Centrală a Greciei a anunţat că veniturile din turism au crescut cu 13,7% în perioada ianuarie – august 2013.

Numărul sosirilor de turişti în primele opt luni din 2013 a înregistrat un avans de 14,7% comparativ cu perioada similară din 2012, depăşind pragul de zece milioane şi ajungând la 12,5 milioane. Cea mai bună performanţă a fost în august, când veniturile au urcat cu 12,4%, iar numărul sosirilor cu 18,9%.

Veniturile provenite de la vizitatorii din afara Uniunii Europene au crescut cu 29,1% în perioada ianuarie – august 2013, la 3,28 miliarde de euro, în timp ce turiştii din cele 28 de state membre ale UE au adus Greciei venituri de 5,26 miliarde de euro, cu 8,6% mai mult comparativ cu perioada similară din 2012.

Recent, şeful Asociaţiei Companiilor de Turism din Grecia (SETE), Andreas Andreadis, a prognozat că în acest an câştigurile din turism ar putea ajunge la 11,6 miliarde de euro. Incluzând veniturile din croaziere, suma s-ar putea ridica la 12,2 miliarde de euro.

În 2008, înaintea perioadei de vârf a crizei, veniturile din turism s-au situat la 11,6 miliarde de euro.

În condiţiile în care cererea pe plan intern, investiţiile şi producţia industrială sunt afectate de măsurile de austeritate, cheltuielile vizitatorilor străini au devenit singurul motor de creştere a economiei Greciei.

Turismul reprezintă 17% din PIB-ul Greciei, într-o ţară în care şomajul atinge aproximativ 27%. AGERPRES