"Nu suntem cifre, merităm condiţii de viaţă omeneşti", au scandat manifestaţii în piaţa Syntagma, unde se află clădirea Parlamentului din Atena.

O mie de organizaţii sindicale care reprezintă sectoarele public şi privat din întreaga Grecie s-au reunit sâmbătă pentru a denunţa faptul că, în afara "celor 1,5 milioane de şomeri oficiali, există peste 500.000 de angajaţi care nu sunt plătiţi de mai multe luni". "Trebuie luată decizia politică de relansare a creşterii, de redeschidere a fabricilor, de creare de locuri de muncă, de stimulare a consumului", a declarat Gregoris Papadopoulos, 45 de ani, fost salariat al fabricii Coca-Cola din Salonic (nord), închisă acum un an.

Pentru Fotini Mitsakosta, profesoară venită din Livadia (centru) pentru a manifesta în Atena, "criza nu s-a sfârşit". "Salariul meu a scăzut cu peste 40% din 2011, am datorii şi nu pot plăti taxele şcolare pentru copiii mei", spune ea.

Centralele sindicale elene din sistemul privat şi cel public, Gsee şi Adedy, au chemat la grevă generală pentru data de 27 noiembrie pentru a denunţa continuarea măsurilor de austeritate incluse în proiectul de buget de stat pentru anul 2015. Proiectul, care urmează să fie prezentat în Parlament la sfârşitul lunii noiembrie, promite reduceri fiscale, dar continuă în principiu politica de austeritate şi de reducere a cheltuielilor publice.

AGERPRES