General Motors (GM) a cerut investitorilor să nu mai cumpere acţiuni ale grupului, aflat în procedură de faliment, avertizând că aceste titluri, tranzacţionate în prezent la un preţ de peste un dolar, nu vor mai valora, probabil, nimic în perioada imediat următoare, potrivit cotidianului The Times.

După ce industria auto americană a anunţat o atenuare a declinului vânzărilor în luna iunie, GM a lansat un avertisment public privind titlurile grupului, întrucât au fost înregistrate volume ridicate de tranzacţionare a acţiunilor la preţuri de un dolar sau mai mult.

„Conducerea GM continuă să amintească investitorilor de opinia sa că investitorii care deţin acţiuni ordinare nu vor obţine niciun beneficiu în procesul de lichidare, nici măcar în cel mai optimist scenariu”, se arată într-un comunicat al constructorului auto american.

Acţionarii ordinari obţin beneficii din lichidarea unei companii, potrivit procedurilor de insolvenţă din SUA, doar după achitarea tuturor datoriilor garantate şi negarantate. GM consideră că în urma falimentului nu va reuşi să restituie toate creanţele grupului, astfel că acţionarii nu vor primi nimic în urma lichidării.

Vânzările GM au crescut cu 10% în luna iunie, faţă de mai, la 176.571 unităţi, însă se află cu 33,6% sub nivelul din iunie 2008.

GM încearcă să obţină aprobarea justiţiei americane privind procesul de restructurare a grupului şi înfiinţarea unui „nou GM”. Guvernul american, care urmează să devină principalul acţionar al GM, a stabilit ca termen limită pentru prezentarea planului de restructurare data de 10 iulie.

SURSA: Mediafax