„Drept urmare a deciziei anunţate oficial de Ministerul de Externe, Ministerul Petrolului a încetat vânzările de petrol companiilor britanice şi franceze. Ne vom vinde ţiţeiul unor clienţi noi”, a indicat purtătorul de cuvânt Alireza Nikzad într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.
Din cauza refuzului Teheranului de a îngheţa activităţi nucleare sensibile, SUA au decis recent îngheţarea activelor oricărei instituţii financiare din străinătate care derulează operaţiuni cu Banca Centrală a Iranului în sectorul petrolier. Uniunea Europeană a aprobat la rândul ei un set de măsuri vizând sectoarele petrolier şi financiar ale Iranului, subiect al mai multor rezoluţii, unele coercitive, adoptate de Consiliul de Securitate al ONU.
Iranul, a doua ţară producătoare din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol /OPEC/, vinde peste 20% din producţia sa ţărilor din Uniunea Europeană, în special Italiei, Spaniei şi Greciei, iar 70% îl exportă în state din Asia. Zilnic Iranul obţine 3,5 milioane barili de ţiţei din care exportă 2,5 milioane.
Teheranul a anunţat miercurea trecută că a decis diminuarea exportului său de petrol în ţări europene, în replică la embargoul gradual decis recent împotriva sa de UE.
Sursa: Agerpres