Potrivit publicației NationalInterest, utilizarea uraniului sărăcit ca penetrator a dus la crearea unui armament superior pentru tancurile americane care traversează câmpul de luptă.

Nimeni nu știe cât timp combinația muniției M256 cu uraniului sărăcit vor continua să străpungă blindajul inamicului. Dar, având în vedere capacitatea superioară de perforare a blindajului de către uraniul sărăcit, pare destul de sigur că acesta va înarma și următoarea generație de tancuri americane.

Tancul M1 Abrams a fost lansat prima dată de armata SUA în anii 1980. Armata dorea o muniție de 105 mm, Royal Ordnance L7, proiect britanic, cunoscut în Statele Unite sub numele de M68. M68 înarmase deja seria de tancuri M60 și era considerată o armă „suficient de bună”.

Oficialii Pentagonului au dorit apoi să echipeze tancul M1 cu muniție și mai mare Rheinmetall M256 de 120 de mm. Astfel, sistemul de control al focului de pe tanc era atât de avansat încât putea atinge o țintă în mișcare, la două mii de metri, cu o precizie de 90%.

În paralel, americanii cercetau utilizarea uraniului sărăcit ca penetrator de blindaje. Un subprodus al combustibilului reactorului nuclear, uraniul sărăcit a fost mai dur și mai dens decât penetratorii existenți cu vârfuri de tungsten puse pe muniția de tun.

Accelerat la viteze extrem de mari, asta a permis unei runde de uraniu sărăcit să penetreze o cantitate uriașă de blindaj. Proiectilele antiblindaj din tungsten pentru tancurile M60, M735 pot penetra prin 350 de mm de oțel. În schimmb, cele cu uraniu, M833, poate penetra prin 420 mm de oțel, la un unghi de 60 de grade.

Tancurile M1A1 îmbunătățite, echipate cu muniție mai mare de 120 de mm, au început să iasă de pe liniile de asamblare din 1985.

Războiul din Golful Persic, din 1991 împotriva Irakului, a folisit muniția M829A1 cu uraniu sărăcit de pe tancul M1A1 împotriva tancurilor T-72-urilor irakiene, cu un efect devastator. Poreclit „Silver Bullet”, acest proiectil poate penetra orice tanc, de la o distanță considerabilă.

Cea mai recentă generație din seria M829, M829E4, este concepută pentru a penetra chiar și mai departe decât versiunile anterioare.

Deocamdată însă, armata americană nu știe dacă noua muniție cu uraniu sărăcit, M828E4, poate pătrunde și blindajul noului tanc rusesc T-14 Armata.