Alti peste 200 de milioane de dolari sunt gata sa fie investiti. Motivatia vine din faptul ca despre terenurile onshore si offshore rominesti se spune ca sunt cele mai bogate i zacaminte naturale din aceasta zona a Europei. in schimb, i momentul de fata, doar Petrom si Exprogaz extrag titei sau gaze naturale i Rominia. Dar mai mult de zece companii petroliere straine spun ca sunt pregatite sa profite de pe urma titeiului rominesc. Petrom a transferat citeva zacaminte petrolifere din zona Videle catre grupul Rompetrol, dar este vorba de zacaminte aflate la finalul exploatarii care, potrivit directorului general al companiei, nu mai erau profitabile.
Reprezentantii Agentiei Nationale de Resurse Minerale (ANRM) spun ca i ultimii zece ani „nici o companie straina nu a descoperit zacaminte de titei, aur sau gaze naturale i Rominia, pe care sa le poata exploata”. Ei explica, totusi, ca interesul acestora pentru explorari i Rominia vine de la pretul relativ redus de exploatare.
„in timp ce Exprogaz si SNP Petrom vind gazele naturale rominesti cu 45$/1.000 metri cubi, companiile straine vind aproape triplu”, spune Mihai Gherman, director i cadrul ANRM.
Astfel, companii precum Shell, Amoco, Gazprom, Wintershall, Forest Oil, Tullow Oil, Castle Energy, Hemco Rebeco, Paladin, Sterling Resources sau Ramco au investit sume semnificative i explorarea unor terenuri petrolifere rominesti, fara a ajunge isa i faza finala de exploatare si respectiv forare.
„in ceea ce priveste consumul intern de gaze naturale, credem ca pina i 2005, cererea va scadea pina la un nivel de 25,5 miliarde de metri cubi anual”, spun reprezentantii Ministerului Industriei si Resurselor. Aceasta scadere este reflectata i primul rind de ilocuirea industriei grele cu activitati industriale mai putin energofage. Rominia produce acum doar 6,2 milioane tone de titei anual, comparativ cu 14 milioane, cit s-a extras i 1974, care a fost si anul de virf.
„L