"De la o simplă decizie a unei instanţe se poate crea un risc sistemic şi de aceea în acest moment se face acel studiu de impact de către Banca Naţională şi care sperăm că într-o perioadă relativ scurtă va fi pus la dispoziţia acelora care trebuie să decidă în legătură cu intrarea sau nu în vigoare în forma actuală a Legii 193", a spus Gheţea în cadrul unei conferinţe despre provocările cu care se confruntă sistemul bancar.

Radu Gheţea a spus că Asociaţia Română a Băncilor nu doreşte în niciun caz să menţină clauze abuzive şi nici nu încurajează acest lucru. Din contră, toţi bancherii doresc să aibă contracte cât se poate de clare, pe înţelesul tuturor şi în niciun caz să nu creeze un disconfort la nivelul clienţilor atunci când semnează contractele şi nici atunci când le rambursează.

"Dacă au mai scăpat unele clauze suntem de acord că ele trebuie să fie eliminate. Ceea ce ne îngrijorează pe noi şi de aceea avem această poziţie şi anume că dorim ca decizia privind declararea unei clauze abuzive să se ia la cel mai înalt nivel şi nu la nivelul unei instanţe inferioare, dacă nu mă înşel la ora actuală până la Curtea de Apel pentru că o greşeală a unei instanţe poate genera un risc deosebit de mare pentru banca în cauză şi chiar pentru sistem. Aşa cum este prevederea de lege acum dacă o instanţă hotărăşte că este o clauză abuzivă automat trebuie ca banca să schimbe toate contractele de credit care au acea clauză şi să îi despăgubească pe toţi clienţii care au contracte asemănătoare", a spus Gheţea.

Oficialul ARB a făcut referire şi la situaţia în care deciziile instanţelor diferă mult între ele.

"Poate să spuneţi de unde atâta frică pe noi că vezi doamne o instanţă ar putea greşi? Avem destul de multe situaţii în care la prima instanţă se greşeşte sau se dă un verdict, la o a doua instanţă se dă un alt verdict şi tocmai la Înalta Curte se găseşte o soluţie, alta decât era în celelalte două", a mai spus Gheţea.
Sursa: Agerpres