Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat în trimestrul trei din 2020 o creştere de 8,5%, faţă de un avans de 8,2% previzionat luna trecută, a anunţat marţi Oficiul federal de statistică – Destatis, potrivit presei europene.

Avansul trimestrial a fost determinat de majorarea consumului intern, a investiţiilor companiilor şi a exporturilor, după un declin de 9,8% al economiei în perioada aprilie-iunie 2020, provocat de pandemia de coronavirus (COVID-19).

Avans de peste 18% pentru exporturi

Analiştii se aşteptau în trimestrul trei din 2020 la o expansiune a PIB-ului Germaniei de 8,2%.

În ritm anual, economia germană s-a contractat cu 4% în trimestrul trei din 2020, după ce iniţial Destatis anunţase un declin de 4,3%.

În perioada iulie-septembrie 2020, consumul gospodăriilor a urcat cu 10,8%, în timp ce cheltuielile guvernamentale au crescut cu doar 0,8%, faţă de un avans de 2,2% în trimestrul doi.

Investiţiile companiilor în maşini şi echipamente au înregistrat o expansiune de 16%, iar exporturile un avans de 18,1% în trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni.

Se estimează un declin anual al PIB de 5,5%

„În următoarea perioadă, exporturile şi producţia industrială ar putea ajuta economia să intre în recesiune în trimestrul patru din 2020, în contextul noilor restricţii introduse luna aceasta. În urma anunţului victoriei democratului Joe Biden la preşedinţia SUA, ameninţarea tarifelor vamale suplimentare pentru maşinile europene ar trebui să dispară”, a apreciat recent economistul Carsten Brzeski de la ING.

Luna aceasta, Guvernul de la Berlin a îmbunătăţit estimările privind evoluţia PIB-ului Germaniei în 2020.

Autorităţile germane se aşteaptă acum la un declin al PIB-ului Germaniei de 5,5% anul acesta, faţă de un recul de 5,8% previzionat anterior.

De asemenea, Executivul a confirmat prognoza privind un avans al economiei germane de 4,4% în 2021.

Economia germană s-a contractat cu un nivel record de 10,1% în al doilea trimestru, cea mai mare scădere înregistrată vreodată, pe măsură ce cheltuielile gospodăriilor, investițiile în afaceri și exporturile s-au prăbușit din cauza pandemiei.