Starea de lockdown în Germania va fi prelungită până la 31 ianuarie, cu reglementări mai stricte, au convenit, marţi seara, cancelarul german Angela Merkel şi liderii celor 16 landuri, relatează dpa şi AFP, citate de Agerpres.

Germania a gestionat cu mai mult succes decât multe alte ţări din Europa primul val al pandemiei, în primăvară, însă situaţia s-a schimbat în timpul valului doi.

Ţara a impus un al doilea lockdown sever începând cu 16 decembrie, închizând şcolile, magazinele neesenţiale şi restaurantele, după ce lockdown-ul parţial de la începutul lui noiembrie nu a reuşit să reducă numărul mare de contaminări.

Critici la adresa guvernului german privind campania de vaccinare

Pe de altă parte, strategia de vaccinare împotriva COVID-19 este criticată în Germania, fiind considerată, inclusiv în interiorul guvernului, ca fiind lentă şi prea dependentă de Uniunea Europeană, relatează AFP.

Cancelarul Angela Merkel şi cele 16 landuri urmează să decidă luni asupra înăspririi şi prelungirii restricţiilor antiepidemice în vigoare. Dar în timp ce pentru această măsură pare să existe un consens, strategia de vaccinare este tot mai criticată, deşi în Germania ritmul vaccinării este mult mai rapid faţă de alte ţări din UE, luni fiind vaccinate peste 264.000 de persoane vârstnice şi din rândul personalului sanitar.

Conform unui sondaj al institutului german Civey, circa 44% dintre cetăţenii germani nu sunt convinşi de strategia de vaccinare, faţă de 40% care au încredere în ea.

Cotidianul Bild, cel mai citit în Germania, a pornit o campanie împotriva guvernului, pe care-l acuză că ”a contat prea mult pe Uniunea Europeană” pentru a se aproviziona cu vaccinuri şi pentru că a privilegiat vaccinul Pfizer-BioNTech în detrimentul celui produs de Moderna.

Germania ar putea produce împreună cu Rusia vaccin anti-COVID

În acest context, preşedintele rus Vladimir Putin a evocat împreună cu cancelarul federal german Angela Merkel eventualitatea unei „producţii comune de vaccinuri” împotriva noului tip de coronavirus, a anunţat Kremlinul marţi, în condiţiile în care Moscova doreşte să-şi intensifice capacităţile în acest domeniu, mai precizează sursa citată.

În timpul unei conversaţii telefonice, cei doi şefi de stat au abordat „problemele de cooperare din lupta împotriva pandemiei de coronavirus” şi „accentul a fost pus pe perspectivele posibile de producţie comună de vaccinuri”, potrivit unui comunicat al Kremlinului. „A fost convenit să fie continuate contactele asupra acestui subiect între Ministerele Sănătăţii şi alte structuri specializate ale celor două ţări”, se adaugă în comunicat.