2020 a fost un an dezastruos pentru sectorul turismului din Egipt, veniturile înregistrând o prăbuşire cu aproape 70%, până la 4 miliarde de dolari. Totuşi, Egiptul mizează în acest an pe o revenire treptată a turismului, a declarat luni ministrul egiptean de profil, Khaled El-Enany.

Ministrul Turismului a precizat că în 2020 numărul turiştilor internaţionali care au vizitat Egiptul a scăzut până la 3,5 milioane, de la 13,1 milioane cu un an înainte. De asemenea, gradul de ocupare cu turişti străini a hotelurilor din Egipt a scăzut la doar 10-15% faţă de nivelul înregistrat în 2019.

Cu cei noi atracţii îi aşteaptă oficialii egipteni pe turişti?

Pentru a-i face pe turişti să revină, oficiali egipteni au dezvăluit noi descoperiri arheologice şi speră că inaugurarea noului muzeu egiptean din apropiere de piramide, programată pentru a doua parte a acestui an, va ajuta şi ea la relansarea sectorului turismului, potrivit Agerpres.

„Obiectivul corect acum nu este numărul turiştilor, ci să spunem că Egiptul este o destinaţie turistică sigură în perioada pandemiei”, a subliniat Khaled El-Enany. Acesta a precizat că din cele 1.200 de hoteluri din Egipt, 700 au autorizaţia de a funcţiona în conformitate cu actualele restricţii sanitare.

Campania de vaccinare va începe şi în Egipt în luna ianuarie

Egiptul intenţionează să demareze luna aceasta o campanie de vaccinare împotriva COVID-19, după ce a aprobat vaccinul dezvoltat de compania chineză Sinopharm, dar deocamdată nu este clar cât de rapid va putea fi implementată această campanie.

„În 2021, odată cu vaccinul, revenirea va fi una graduală. Va fi o revenire lentă până când virusul va fi complet controlat”, a declarat la rândul său Mohamed Farouq, director general la agenţia de turism Egypt Express.

Turismul reprezintă 15% din PIB-ul ţării

Duminică, Banca Centrală din Egipt a decis să prelungească, până la finele lunii iunie, scutirea de la plata dobânzilor pentru companiile din turism şi alte afaceri.

Turismul este responsabil pentru 15% din Produsul Intern Brut al Egiptului şi este o sursă importantă de valută.