Oficiul federal pentru muncă a anunţat joi că în luna august numărul persoanelor în căutarea unui loc de muncă a crescut cu 7.000, până la cifra ajustată de 2,943 milioane de persoane. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o scădere cu 5.000 de persoane. Cu toate acestea, rata şomajului, care măsoară proporţia persoanelor care nu au un loc de muncă în raport cu populaţia aptă de muncă a rămas nemodificată, la 6,8%, în apropiere de cea mai scăzută valoare din ultimele două decenii.

‘Această creştere se datorează în principal reducerii programelor de sprijinire a pieţei muncii’, a informat Oficiul federal pentru muncă.

Comparativ cu multe alte state europene, rata şomajului este relativ scăzută în Germania, iar acest lucru ar putea creşte şansele ca Angela Merkel să câştige alegerile parlamentare din 22 septembrie. În zona euro rata medie a şomajului este de 12,1%, în timp ce în Grecia şi Spania şomajul a trecut de 25%.

Economia germană a înregistrat o creştere surprinzătoare de 0,7% în al doilea trimestru, după ce a stagnat în primele trei luni ale anului, iar Banca centrală (Bundesbank) se aşteaptă ca creşterea economică să se stabilizeze în perioada următoare. Bundesbank estimează că economia germană va înregistra în acest an o creştere de 0,3%, urmată de un avans de 1,5% în 2014.

SURSA: Agerpres