Germania a anuntat, prin ministrul de Finante Peer Steinbrueck ca nu va mai plati despagubiri victimelor Holocaustului. Aceasta este o replica la cererea supravietuitorilor stabiliti in Israel care cerusera o imbunatatire a programului de despagubiri pentru victime.

Se pare ca acordul cu statul Israel incheiat in 1952 are mai multe hibe ce nu puteau fi prevazute la acea vreme. Una dintre ele este valul de emigranti evrei care s-au stabilit in Israel o data cu destramarea Uniunii Sovietice si care a inmultit numarul de cetateni eligibili pentru despagubiri din partea Germaniei.

Germania a platit pana acum peste 25 de miliarde de dolari ca „reparatie morala” victimelor Holocaustului stabilite in Israel, un numar total de 350-400.000 de cetateni. Pe langa aceste sume, se mai adauga  bunuri si servicii donate de statul german guvernului israelian, in valoare de 700 de milioane de dolari. In prezent, mai traiesc in Israel 250.000 dintre victimele initiale ale Holocaustului.

Circa o treime dintre supravietuitori nu sunt acoperiti de acordul israeliano-german, din cauza ca au fugit in Uniunea Sovietica si se considera ca nu au fost afectati de regimul nazist.

Mai multi israelieni au criticat guvernul de la Tel Aviv, pe care il acuza ca nu are grija de proprii cetateni si cere bani Germaniei. Dupa mai multe proteste, guvernul a acceptat sa plateasca lunar 300$ unui numar de 160.000 de supravietuitori ai Holocaustului si o suma cuprinsa intre 40$ si 125$ lunar unui numar de 80.000 de evrei rusi restabiliti in Israel.

Sursa: FOX News

Data: 23 Noiembrie 2007