"Incertitudinile economice şi cele privind piaţa de energie, în marea lor parte datorate crizei financiare actuale, nu pot fi conciliate cu necesarul de capital pentru dezvoltarea unui nou proiect nuclear. În consecinţă, conform propriilor politici de investiţii, companiile GDF SUEZ, Iberdrola şi RWE au decis să nu mai continue participarea la acest proiect", au anunțat, într-un comunicat comun, cele trei companii.

Retragerea acestora vine după ce grupul ceh CEZ a decis, în septembrie anul trecut, să facă acest pas.

Cei trei investitori au mai spus că "această decizie nu pune la îndoială calitatea tehnică a proiectului, recent recunoscută de Comisia Europeană, şi nici angajamentul Grupurilor GDF SUEZ, Iberdrola sau RWE de a se dezvolta pe piaţa de energie din România", precizând că vor continua să se implice în noi proiecte din domeniul nuclear în alte ţări.

Ministerul Economiei: "Nu am fost anunțați oficial"

Anterior, Ministerul Economiei a susţinut că nu a fost informat în legătură cu retragerea acestor companii.

"În legătură cu informaţiile publicate în presă, potrivit cărora trei companii ar urma să se retragă din proiectul de construire a reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, Ministerul Economiei precizează că, până în acest moment, nu a primit o informare oficiala din partea vreunei companii cu privire la o eventuală decizie de retragere", a precizat ministerul într-un comunicat, transmis cu o jumătate de oră înainte de anunțul celor trei companii.

Potrivit instituţiei, următoarea întâlnire a acţionarilor companiei de proiect EnergoNuclear va avea loc luni, 24 ianuarie 2011.  

Statul, prin Nuclearelectrica, deținea, după retragerea CEZ, peste 60% din acțiunile EnergoNuclear. Acum, în proiect, mai rămân ArcelorMittal și grupul italian Enel.