Sănatatea este un domeniu aflat în centrul atenției din cauza crizei medicale din ultimii doi ani. Focusul provocat de pandemie a scos în evidență și deficiențele sistemului, dar și managerii care reușesc să facă performanță în unitățile pe care le conduc.

În România există peste 350 de spitale, dintre managerii acestor unități redacția Capital a ales 10 evidențiați ai anului trecut printre care se numără nume precum: Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență din București, Daniel Chelcea, managerul Spitalului Județean Sibiu, Dinu Constantin, Managerul Spitalului Anton Cincu din Tecuci, Adrian Ctîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, Ghoerghe Iana, profesor universitar si manager medical Medima, Gabriel Martinescu, managerul Maternitătii “Elena Doamna” din Iași, Andi Nodiț, managerul Spitalului Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni”, Liviu Ionuț Radu, Managerul Spitalului de Pediatrie „Filantropia” din Craiova, Alexandru Ulici, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București și nu în ultimul rând Dana Viișoreanu, manager al Institutului Sânului.

Dintre cei 10, trei au primit și premii în cadrul Galei Capital “Excelență în Management”.

Andi Nodiț, manager Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar  Arseni”

Andi Nodiț este, de trei ani, manager al Spitalului Clinic de Urgență ”Bagdasar – Arseni” și atunci când a preluat postul, în acest spital nu funcționa nici un computer tomograf. Acum, lucrurile s-au îmbunătățit în mod spectaculos. Spre exemplu, unitatea sanitară are cel mai modern spațiu pentru tratarea marelui ars care există în momentul de față București. De asemenea, s-au obținut 3,5 milioane de euro, fonduri europene, pentru aparatură nouă necesara secției UPU.

Liviu Ionuț Radu, manager Spitalul Clinic Municipal “Filantropia” din Craiova

După ce a lucrat mulți ani în sectorul privat, doctorul Liviu Ionuț Radu a preluat managementul Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova. Aici, sub umbrela spitalului se află, în plină desfășurare, un proiect de o importanță majoră în regiune care se concentrează pe specialitățile pediatrice, acoperind un segment slab dezvoltat al serviciilor medicale dedicate copiilor. În acestă noua clădire va funcționa și un bloc materno-fetal ce va include și compartiment de tehnici de reproducere umană asistată.

”Am reușit să investim înn ultimii 3 ani peste 35 de milioane de lei și un proiect de 10 milioane de euro. cea mai mare provocare este construirea unui spital de pediatrie. Craiova este singurul centru universitar care nu are un spital de pediatrie și sperăm să schimbăm asta”, a declarat Liviu Radu, după înmânarea premiului.

Alexandru Ulici, manager Spitalul “Grigore Alexandrescu”

Conferențiarul Alexandru Ulici este binecunoscut tuturor și din prisma faptului că este medic primar ortopedie pediatrică, dar mai ales ca manager al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. Este de notorietate, și vom aplauda incă odată, eforturile pe care le-a făcut pentru un proiect de mare anvergură, cel mai mare centru de mari arşi pentru copii, proiect finanţat cu 73 de milioane de euro de Banca Mondială.

”Este o onoare extrem de mare să mă aflu aici lângă dvs. și să prezint rezultatul unei echipe manageriale care se zbate să ridice și mai sus Spitalul Grigore Alexandrescu. Echipa managerială are 3 obiective mari: centrul de arși și refacerea întregului sistem chirurgical; al doilea proiect pe care dorim să-l finalizăm anul acesta și să fim al doilea spital din Europa care va avea computer tomograf hiperprofesional. Și al treilea obiectiv este de a ne creștere gradul de independență”, a declarat conferențiarul.