Este vorba despre parteneriatul strategic româno-american ce promite, după intrarea în producție, a unei cantități de gaze exploatate ce va acoperi 10% din necesarul de gaze al României. Proiectul Media Gas Development presupune operațiuni tehnice dezvoltate în premieră în România după anul 1989. Proiectul constă într-o stație de tratare a gazelor la 2 km de țărm, 4,3 km de conducte terestre și 121 de km de conducte offshore. Platformă de producție ANA, cu 4 sonde la 70 de metri adâncime în apă, împreună cu sonda DOINA, 85 de metri adâncime, vor fi forate de GSP Uranus. După estimările grupului, în luna decembrie platforma Uranus va începe să extragă gaz, ca acesta, ulterior, să fie introdus în rețeaua de gaz a României.

Proiectul MGD este dezvoltat de compania americană Black Sea Oil & Gas, deținută de Carlyle International Energy Partners și BERD. Constructorul general al proiectului MGD este GSP, care conform datelor transmise de către conducere, numără o echipă de peste 2000 de angajați și colaboratori.

La festivitate au fost prezenți Gabriel Comănescu, proprietarul companiei GSP, Mark Beacon CEO Black Sea Oil & Gas, premierul Ludovic Orban, ministrul economiei Virgil Popescu, ministrul mediului Costel Alexe și ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman.

Ludovic Orban a caracterizat momentul ca fiind unul simbolic – „Intrarea conductei în apă arată voința clară de a finaliza un proiect important pentru România, începerea exploatării primului zăcământ de gaz natural offshore”.

Mesajul ambasadorului SUA

Ambasadorul american Zuckerman a pus accent pe ceea ce înseamnă acest proiect pentru relațiile SUA-România, dar și pentru securitatea regională. Domnia Sa a afirmat că rețeaua de extragere a gazului reprezintă un prim pas către securizarea energiei în Europa, și mai ales, către o independență energetică a României față de Rusia.

A adus aminte de întâlnirea dintre președintele Trump și președintele Iohannis din august 2018, în care conform spuselor sale, cei doi lideri s-au declarat împotriva proiectului Nord Stream 2 care avea să „domine energia europeană prin corupție, de la cele mai mari economii, până la cele mai mici”. Ambasadorul a atacat modul în care operatorul sovietic folosește gazul ca formă de intimidare și opresiune în relațiile internaționale, și că acest proiect reprezintă primul pas către transformarea României într-o insulă de gaz liber. Din perspectiva sa, România face un pas important către asigurarea independenței energetice, dar și al renașterii, prosperității și securității locale.

Virgil Popescu a salutat și el cooperarea strategică generată de proiectul MGD, mai ales datorită modului prietenos cu mediul prin care s-a realizat conducta – prin adâncime,  nu prin săpare, lucru ce ar fi dus la distrugerea faunei locale.

Este doar începutul unui proiect mai amplu

Kevin Beacon, CEO BSOG a declarat că proiectul este o mică parte a potențialului român în Marea Neagră și că speră că acest proiect să fie începutul unei dezvoltări de viitor. Dat fiind faptul că România nu este singura țară care caută gaz în Marea Neagră, realizarea acestei conducte trebuie să fie un motiv de mândrie și de asumare al asigurării resurselor proprii. Obiectul României ar trebui să nu mai fie importarea de gaz, ci investirea în propriile capabilități, conform CEO-ului BSOG.

„După 33 de ani, facem din nou istorie în Marea Neagră. Parteneriatul româno-american GSP-BSOG dezvoltă noua infrastructură de exploatare de gaze din offshore-ul românesc”, a declarat Gabriel Comănescu, CEO și Președinte GSP. Obiectivul său este de a demonstra că energia din Marea Neagră poate fi o sursă a creșterii economice românești.

Obiectivele conductei de gaz de la Vadu sunt de a extrage 10 miliarde de metri cubi gaze naturale. Începutul producției este estimat a fi toamna anului 2021, după o investiție ce conform declarațiilor membrilor GSP și BSOG, ajunge de la 500 de milioane de euro până la 600 de milioane.