“Când nu o să mai fiu ministru, probabil că o să mă apuc de apicultură. Apicultura este un domeniu de mare viitor în România. Astăzi în toate dezbaterile publice vedem că ne pleacă medicii pentru că nu au condiţii de lucru, ne pleacă IT-ştii pentru că au condiţii de lucru mai bune afară, inginerii pleacă la multinaţionale. Toţi spun că nu au opţiuni. Eu cred că apicultorii au o opţiune în România. Pentru a deveni apicultor nu-ţi trebuie un centru NASA. Avem condiţii foarte bune şi de pregătire aici la Apimondia şi avem condiţii extraordinar de bune pentru a dezvolta apicultura în România. Avem câmpuri şi păduri frumoase, naturale, iar producţia de miere şi de produse apicole poate să crească exponenţial în anii următori având în vedere resursele pe care ministerul le-a pus la dispoziţie atât din bani europeni cât şi din surse guvernamentale”, a spus Fuia.

Ministrul a mai afirmat că toată viaţa a mâncat miere şi produse apicole.

“Românii nu consumă foarte multă miere din cauza mentalităţii. Astăzi copiii preferă să mănânce la fast food, sau produse care conţin mult zahăr şi cred că ar fi mult mai bine ca copiii noştri să consume, în loc de zahăr, produse din miere sau apicole”, a explicat ministrul.

Referitor la programul privind mierea în şcoli, el a afirmat că va avea o discuţie cu ministrul Sănătăţii pentru că legea există de ceva timp, iar normele de aplicare nu au fost emise.
Fuia a cumpărat miere şi polen de la târg, fără să ceară bon fiscal producătorilor prezenţi.

“Nu cred că am încurajat evaziunea fiscală astăzi aici. Eu plătesc un preţ care include TVA. În preţul de pe raft este inclus şi TVA. Comerciantul încasează TVA şi îl dă la stat. Întotdeauna cumpăr miere de la producători”, a spus Fuia.

Niciun comerciant prezent la târg nu avea casă de marcat fiscală.

În ceea ce priveşte preţurile din cadrul târgului, el a afirmat că acestea sunt mai mari decât în noiembrie, atunci când a cumpărat ultima dată.

“În luna mai o să fie o delegaţie din China de oameni de afaceri şi unul din domeniile de interes pentru ei îl reprezintă apicultura şi, de fapt, importul de miere din România’, a mai spus şeful Ministerului Agriculturii.