Conform sursei citate, magistraţii au decis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, arestarea prevetivă, pentru 29 de zile, a trei angajaţi de la BCR Asigurări de Viaţă, fiind vorba despre S. D., director executiv vânzări BCR Asigurări de Viaţă, M. A., manager relaţii corporate la BCR Life Insurance, şi M. G., în dosarul în care DIICOT a propus arestarea preventivă a zece funcţionari bancari acuzaţi de evaziune fiscală.
Totodată, cei opt patroni ai unor firme care ar fi implicate în evaziunea fiscală cu BCR Asigurări şi pentru care procurorii au cerut arestarea preventivă într-un alt dosar înregistrat la Tribunalul Mureş vor fi, de asemenea, cercetaţi în libertate, mai arată sursa citată.

Capital.ro a scris în urmă cu două zile că procurorii efectuează cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi în cadrul unei societăţi de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale care sunt suspectaţi că au constituit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare în modalitatea sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Anchetatorii arată că modul de operare în acest caz este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de "răscumpărarea clauzei suplimentare" şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale, scria Capital.ro

Surse din rândul anchetatorilor afirmau că nouă filiale ale BCR Asigurări de Viaţă au fost percheziţionate de procurorii DIICOT şi de poliţişti, fiind ridicaţi, în baza unor mandate de aducere, 21 de funcţionari, dintre care cinci cu funcţii de conducere, respectiv un director din Bucureşti şi patru directori zonali. Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii fac cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi ai unei societăţi de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, care sunt suspectaţi că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor şi a impozitelor aferente unor drepturi salariale, menţionează mediafax.ro.

Conform sursei citate, modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de "răscumpărarea clauzei suplimentare" şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând de fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.
BCR Asigurări de Viaţă este unul dintre primii trei jucători pe piaţa de profil după nivelul primelor subscrise în 2012, care au atins 425,2 milioane de lei, potrivit datelor companiei. Compania este membră a grupului financiar Vienna Insurance Group (Austria), care mai deţine pe piaţa locală Asirom şi Omniasig (fosta BCR Asigurări). Acţionarii asigurătorului român sunt Vienna Insurance Group AG – 91,31%, Banca Comercială Română – 5,41% şi mai multe persoane fizice – 3,28%.