Franţa a anunţat că vrea o reformă a acordului Schengen de liberă circulaţie a persoanelor în Europa, urmând ca această propunere să fie abordată în summit-ul franco-italian de marţi, cele două ţări traversând o perioadă de tensiuni provocate de afluxul miilor de imigranţi tunisieni.

Între Nicolas Sarkozy şi Silvio Berlusconi ‘nu este o reglare de conturi în stil O.K. Corral !’, a asigurat Laurent Wauquiez în interviu. ‘Noi facem faţă aceleiaşi provocări, interesele noastre sunt comune. Răspunsul bun este mai întâi integrarea. Avem nevoie de grăniceri comuni, de nave şi de programe comune. Vom face propuneri în acest sens’, a spus el.

Dar ministrul francez a susţinut propunerea exprimată vineri de Preşedinţia franceză de întărire a posibilităţilor de a suspenda provizoriu acordul Schengen şi de a restabili controalele la frontierele interne ale Europei.

Propunerea nu reprezintă ‘o retragere din spaţiul Schengen, aceasta nu ar avea sens, ci de a lucra cu partenerii noştri la o nouă clauză. Franţa vrea să poată restabili controalele la frontiere în caz de aflux major la porţile UE’, a declarat Wauquiez.

‘Europa nu înseamnă libera circulaţie a imigranţilor ilegali. Trebuie să tragem lecţii împreună din această criză, aşa cum am făcut când euro a fost atacat. Soluţia constă într-o integrare mai mare. Pentru aceasta, ne trebuie o frână de ajutor în caz de criză majoră’, a adăugat el.

Italia face faţă unui aflux de peste 20.000 de imigranţi tunisieni, debarcaţi pe mica insulă Lampedusa după revoluţia tunisiană.

În timp ce regula este ca prima ţară de intrare să administreze populaţiile migrante, Parisul reproşează autorităţilor italiene că vor să se debaraseze de imigranţii tunisieni acordându-le permis de sejur pentru şase luni şi deschizându-le astfel calea pentru pătrunderea în Franţa.

SURSA: Agerpres