Ministrul francez Le Drian a afirmat că a evocat cu omologul său saudit 'rolul Iranului şi diferitele domenii în care acţiunile acestei ţări' provoacă preocupări.

'Mă gândesc în special la intervenţiile Iranului în crizele regionale, la această tentaţie hegemonică şi la programul balistic iranian', a spus de asemenea ministrul francez.

Evocând de altfel situaţiile din Siria şi Irak, Le Drian a calificat drept o 'imensă satisfacţie' înfrângerea anunţată a organizaţiei jihadiste Statul Islamic în aceste două ţări.

Aceasta 'creează noi provocări, în special căutarea de soluţii durabile şi conforme aspiraţiilor populaţiilor în toată diversitatea lor', a subliniat oficialul francez.

'Suntem pe cale să câştigăm războiul, trebuie să fim pregătiţi să nu pierdem pacea', a concluzionat Le Drian care a efectuat o vizită de 24 de ore în Arabia Saudită în centrul căreia s-a aflat situaţia după demisia premierului libanez Saad Hariri.

Demisia a survenit într-o perioadă de tensionare a relaţiilor între puterile regionale Arabia Saudită şi Iran, care susţin părţi beligerante diferite în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu.

Libanul a fost scena unui război civil între anii 1975 şi 1990 şi a fost de asemenea implicat într-un conflict cu vecinul său de la sud, Israel, în 2006.