Nu este clar dacă Amos Yadlin, care s-a pensionat în noiembrie 2010, s-a referit la elementele mecanice ale unei bombe sau la faptul că iranienii au suficient uraniu îmbogăţit, un element esenţial pentru construirea unei bombe nucleare, conform Agerpres.

Cu toate acestea, remarcile sale reflectă opinia predominantă din Israel, şi anume că Iranul este pe cale să producă o bombă nucleară – un punct de vedere în contradicţie cu evaluarea americană, potrivit căreia Iranul nu va avea capacitatea de a fabrica o astfel de bombă ani de zile de acum înainte.

"Dacă iranienii se întâlnesc la noapte şi decid să dezvolte în secret o bombă, atunci ei au toate resursele şi componentele pentru a face acest lucru", a afirmat Amos Yadlin pentru ziarul Maariv.

Teheranul susţine însă că programul său nuclear este destinat exclusiv producerii de energie şi izotopi medicali. Însă, un raport dat publicităţii la sfârşitul anului trecut, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a întărit afirmaţiile Israelului şi ale SUA, conform cărora Iranul intenţionează să fabrice arme nucleare.
În acest climat tensionat, şeful Statului Major al SUA, generalul Martin Dempsey, urmează să sosească joi seara în Israel în prima sa vizită oficială. Analişti israelieni au speculat că oficialul american va avertiza Israelul să nu lanseze un atac militar împotriva Iranului.