În vârstă de 67 de ani, Rodrigo Rato, ex-ministru al Economiei în Spania în perioada 1996 – 2004, şi alţi 65 de manageri de la banca comercială Bankia, succesoarea casei de economii Caja Madrid, sunt acuzaţi de deturnare de fonduri după ce au achitat cheltuielile personale cu cărţi de credit pentru cheltuieli nelimitate puse la dispoziţie de către bancă, fără a oferi justificări sau a declara cheltuielile la Fisc.

Potrivit actului de acuzare, Rodrigo Rato a menţinut în 2010 "sistemul corupt" pus la punct de predecesorul său în fruntea Caja Madrid, Miguel Blesa, şi el membru al Partidului Popular, iar ulterior la reprodus la Bankia, instituţie apărută în 2011 în urma fuziunii Caja Madrid cu alte şase case de economii.

Rodrigo Rato a condus FMI din 2004 până în 2007. Cariera sa dezastruoasă de bancher în Spania nu a durat decât doi ani, între 2010 şi 2012, dar s-a terminat cu cel mai mare scandal bancar din istoria Spaniei. Falimentul răsunător al Bankia în 2012 a obligat Spania să solicite un plan de salvare din partea Uniunii Europene în valoare de 41 de miliarde de euro pentru sectorul său bancar.

Rato este al doilea şef al FMI care ajunge în tribunal. Succesorul său, Dominique Strauss-Kahn a fost achitat în 2015 într-un proces în care a fost acuzat de proxenetism. De asemenea, Christine Lagarde, care a preluat postul de preşedinte al FMI după Dominique Strauss-Kahn, urmează să ajungă în faţa tribunalului în luna decembrie într-un proces în care este acuzată de neglijenţă într-un dosarul de arbitraj care datează din perioada în care aceasta ocupa postul de ministru al Economiei.

AGERPRES