„Tandemul franco-german este fundamental, dar nu poate funcţiona durabil decât pe bază de egalitate. Or, din cauza moleşelii franceze şi a durităţii germane, a devenit dezechilibrat. Este periculos”, a declarat Fabius, deputat socialist, în timp ce preşedintele Nicolas Sarkozy se pregăteşte să o primească luni pe Angela Merkel cu ocazia unui dejun de lucru privind criza din zona euro.

În opinia lui Fabius, „cuplul franco-german sau Europa avansează nu pentru că (Sarkozy) se aliniază (la poziţia Berlinului). Cu toate acestea, nu sunt absolut deloc de acord cu formulările agresive auzite recent împotriva Germaniei”. „Politică a la Bismarck” sau „ordinea germană”, cum îi spun francezii politicii promovate de cancelarul Angela Merkel faţă de criza zonei euro a readus în prim-plan, uneori în forme violente, germanofobia unei părţi a clasei politice franceze, în special a unora dintre liderii Partidului Socialist.

În ce priveştea politica europeană necesară a fi promovată, Fabius consideră ca „excelent” faptul că „ţările îşi confruntă previziunile lor economice cu cele ale Comisiei (Europene) pentru a se ajunge la ipoteze comune” înainte de stabilirea bugetelor naţionale. De asemenea, el susţine că este „la fel de necesar ca fiecare stat membru să-şi prezinte proiectul de buget celorlalţi parteneri, înainte de a fi adoptat în şedinţă publică”, iar apoi de parlamentele naţionale.

Fost ministru de finanţe, Fabius consideră că, în cazul unei derive, „numai sancţiunile financiare sunt adeseori nerealiste”, deoarece ele „agravează situaţia”, şi pledează pentru ca „statele să-şi majoreze provizoriu un impozit pentru a compensa”.

Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: