Grație politicilor adoptate de câteva bănci mari, și anume, promovarea fondurilor cu venit fix ca alternativă la depozitele bancare, industria fondurilor mutuale a crescut de aproape 12 ori de la debutul crizei până acum. Astfel, altădată codașele industriei, fondurile cu venit fix (monetare și de obligațiuni) au devenit preferatele investitorilor și au ajuns să domine piața, cu aproximativ trei sferturi din total active (vezi grafic). În același timp, vedetele din perioada de boom – fondurile de acțiuni – se zbat acum la o cotă de avarie, de sub 2% din total.
A meritat afluxul important din ultimii ani către fondurile cu venit fix? Se pare că da. În plus, dezinflația din ultimul an, care a determinat o coborâre a dobânzilor la depozite, a stimulat interesul pentru fondurile mutuale.
„În ultimul an, pe fondul des­creș­terii dobânzilor la depozitele bancare, dar și al incertitudinilor legate de siguranța depozitelor la bănci, s-a constatat o creștere a numărului de investitori interesați de fondurile mutuale. Fondurile de obligațiuni sunt de mult timp mai rentabile decât depozitele, atât pe lei cât și pe valută“, spune Florin Dolea, director executiv Pioneer Asset Management.

Se observă în tabel cum majoritatea fondurilor de obligațiuni au generat, în ultimele 12 luni, randamente de peste 6%, cel mai mare randament fiind obținut de fondul BCR Obligațiuni, respectiv de 7,7%. Celelalte fonduri locale cu venit fix, respectiv aproape toate fonduri monetare care acum sunt încadrate la Altele (vezi primele cinci fonduri din categorie), au generat și ele, în cea mai mare parte, randamente de peste 6%, bătând de asemenea depozitele.
Pe lângă fondurile locale sau destinate exclusiv pieței locale, ale căror active totale au ajuns în aprilie la 11,09 miliarde lei (2,57 miliarde euro), cu 10% mai sus decât la finele lui 2012, pe piața românească sunt distribuite și mai multe fonduri străine, în special de la Pioneer Asset Management din Luxemburg și ING Asset Management din Luxemburg.
Fondurile de obligațiuni străine au obținut, în majoritatea lor, randamente mai bune decât cele locale, de peste 9%. Cele mai mari randamente pe ultimele 12 luni le au Pioneer Global Ecology (15,64%) și Pioneer Funds – Emerging Markets Bond (13,12%), potrivit Asociației Administratorilor de Fonduri (vezi www.aaf.ro). De la ING, cel mai performant fond străin de obligațiuni este ING Renta Fund Global High Yield (12,29%). Totuși, aceste fonduri străine n-au ajuns încă să aibă active atrase din România mai mari de zece milioane lei fiecare.
„Din păcate, mass-media nu s-a aplecat suficient asupra ofertei de fonduri mutuale cu plasamente pe piețe externe, ofertă ce există pe piața românească de ani buni. Astfel, nu s-a conștientizat care este performanța fondurilor de obligațiuni de pe piețele internaționale, mult superioară celei oferite de fondurile locale sau de depozitele bancare“, spune Dolea.

Viitorul sună bine
„Devine clar pentru toată lumea că România se îndreaptă spre un mediu cu dobânzi joase, ca în multe alte țări, poate nu real-negative, dar mult mai joase. Asta ar putea determina un interes crescut al unor clienți pentru instrumente care să le ofere randamente mai mari, cum sunt fondurile mutuale. Costul de oportunitate al plecării din depozite este din ce în ce mai mic și astfel crește oportunitatea de a investi în fonduri“, spune Mihail Ion, președintele Raiffeisen Asset Management.
De asemenea, el spune că dacă în precedenții patru ani în luna mai observam o volatilitate crescută în piețele financiare, anul acesta luna mai a fost mai puțin volatilă, ceea ce ar putea stimula investitori noi să intre în piață. Potrivit lui Ion, a dispărut și temerea investitorilor față de inflația viitoare.

Până la finalul anului, Mihail Ion se așteaptă la creșteri de încă două cifre față de nivelul de acum. La rândul său, Dolea crede că nu vom asista la creșteri spectaculoase în perioada următoare, iar pentru sfârșitul anului estimează un nivel al activelor industriei de 12-13 miliarde lei.