Cresterea numarului de fonduri, de la opt in 1997, la 24 la inceputul acestui an demonstreaza interesul pentru investirea in fonduri deschise. Anul 2002 a reprezentat o consolidare a acestora, mai ales ca profiturile obtinute de investitori sunt mai mari de la inceputul anului. Evolutia favorabila a Bursei de Valori din aceasta primavara a determinat, totodata, ca fondurile care au achizitionat actiuni sa obtina cresteri situate peste medie.
Dintre acestea, Fondul Oportunitati Nationale, se remarca prin dinamica tranzactiilor pe care le-a facut pe piata de capital. Cumpararea de actiuni a fost demarata pe 15 martie, declara Dan Marinescu, director general al Vanguard Asset Management, societatea de administrare. „Din total active, cota detinuta de actiuni a fluctuat, in general, intre 5 si 20%, cea mai mare valoare fiind de25%. Prin cumpararile si vanzarile de actiuni am urmarit, de fapt, reducerea riscurilor si evitarea scaderii valorii titlurilor de participare”. Fondul si-a lichidat, la inceputul lunii iunie, intregul portofoliu de actiuni, investind, in principal, in titluri de stat. Aceste actiuni au facut ca activul net sa creasca cu mai mult de 5%, numai in luna mai, iar, de la inceputul anului, cresterea este de 19%. Urmatoarea intrare pe piata se va produce cand piata bursiera va da semne de revenire, pana atunci FON urmand sa activeze asemenea unui fond monetar. Dan Marinescu considera ca pentru acest an se pot prognoza cresteri ale fondurilor cuprinse intre 30 si 50%, ceea ce este foarte bine, in raport cu inflatia.
Fondul de investitii Napoca este cel care a inregistrat cele mai bune performante de la inceputul anului. Cresterea valorii unui titlu de participare, pana in data de 19 iulie, era de 31%, iar ponderea actiunilor in total active, de 62,2%.
Fondul a mentinut intotdeauna un procent ridicat de actiuni in portofoliu, ceea ce a determinat ca dupa cresterea spectaculoasa din luna mai sa inregistreze si scaderi, cauzate de corectiile de preturi intervenite pe piata de capital. Vanzarile de mici pachete de actiuni au avut darul doar de a reduce din contractarea activului net cauzata de deprecierea brusca a actiunilor, intervenita, de regula, dupa expirarea datelor de referinta pentru incasarea dividendelor.
In aceeasi situatie se afla fondul Intercapital, care a inregistrat evolutii asemanatoare cu Napoca, datorita portofoliului de actiuni. Intercapital a avut o crestere in acest an de 20%, portofoliul de actiuni contand cu 60% in totalul activelor nete.
Fondul Simfonia1 este un fond monetar tipic la care intregul activ este investit in titluri de stat. Performantele acestuia sunt corelate strict cu evolutia dobanzilor certificatelor de trezorerie, aflate in scadere. Administratorii fondului vor continua sa activeze exclusiv pe piata monetara, considerand ca intotdeauna vor exista investitori care sa prefere riscul zero castigurilor mai mari, dar si cu un grad de risc ceva mai ridicat.
Privind evolutia numarului de investitori, se observa ca fondurile deschise de investitii nu au depasit criza provocata de prabusirea FNI, din luna mai 2000. Lipsa de incredere in fondurile mutuale s-a tradus prin scaderea cu 7% a numarului de investitori, pe tot parcursul anului 2001, desi activele nete ale fondurilor membre ale UOPC, Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv, au crescut cu 70%, iar performantele acestora la sfarsitul anului au fost superioare ratei inflatiei.