Masurarea impactului campaniilor publicitare pe mijloacele de transport este dificil de realizat, oriunde in lume. Este dificil, dar nu imposibil! Firma Euromedia se afla de putin timp in posesia unui studiu ce schimba radical modul de planificare a campaniilor publicitare pe autobuzele, troleibuzele si tramvaiele din Bucuresti. Altfel spus, daca pana acum clientii si agentiile lor de publicitate luau decizia de a investi publicitate pe tranzit dupa ureche: „Hai sa cumparam niste autobuze in Bucuresti sa vedem ce se intampla!”, acum decizia poate fi luata pe o baza profesionista: „Hai sa cumparam o audienta pe tranzitul din Bucuresti!” Studiul a fost realizat pentru Euromedia de catre firma Mercury Marketing & Research Consulting, care a folosit metodologia dezvoltata de firma germana DMD MediaMarketingBeratung.
Conform metodologiei, Mercury a efectuat 600 de interviuri pe un esantion reprezentativ pentru populatia Capitalei. Chestionarul a inclus informatii despre obiceiurile de calatorie, frecventa de calatorie pentru fiecare ocazie si mijloacele de transport folosite. S-a masurat si notorietatea a 42 de campanii de publicitate pe tranzitul din Bucuresti. In paralel, au fost culese date despre numarul de vehicule pretabile la reclame, numarul de linii de transport in comun din Bucuresti, viteza de circulatie, frecventa cu care circula mijlocele de transport in comun. Acesti parametri au fost prelucrati in formule matematice de catre DMD Institute pentru a determina scorurile de recunoastere a campaniilor testate si a indicatorilor de audienta (estimari de reach si frecventa) pentru populatia din Bucuresti.
Studiul masoara eficienta pentru fiecare vehicul si ajuta la planificarea unei campanii in functie de „cost-per-thousand” (CPT). Potrivit rezultatelor, aproximativ 70% din populatia Bucurestiului calatoreste in fiecare zi cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul. La cumparaturi, principalul mod de deplasare al bucurestenilor este cel pedestru, 50%, fapt care ofera reclamelor pe mijloacele de transport posibilitatea sa beneficieze de un mare impact. Audienta reclamelor pe tranzit este formata, in special, din persoane tinere si de varsta medie, active, cu venituri medii sau peste medie. Spatiile laterale ale vehiculelor sunt favorabile, in special, celor care merg pe jos, in timp ce spatele se adreseaza conducatorilor auto si pasagerilor din fata. Conform studiului, persoanele cu venituri medii si mari petrec mai mult timp in afara casei decat cei cu venituri mici. Astfel, din categoria bucurestenilor care au declarat ca au venituri peste 300 de dolari pe luna, aproape 57% petrec in afara casei intre una si doua ore.
Sectiunea din studiu rezervata notorietatii campaniilor de publicitate pe tranzit arata ca o campanie continua precum Tuborg, pe un numar de 27 de vehicule a inregistrat 88% raspunsuri asistate si 41% spontane. Campania Radio Contact, desfasurata pe opt autobuze, trei troleibuze si un tramvai, in perioada martie – mai a.c., a inregistrat, din partea celor interveviati, 89% raspunsuri asistate si 18% raspunsuri spontane. La randul sau, campania Europa FM, desfasurata intre noiembrie 2001 si mai 2002 pe 21 de vehicule, a obtinut 82% raspunsuri asistate si 15% raspunsuri spontane.
Studiul comandat de Euromedia permite clientilor si oamenilor din publicitate sa controleze audienta pe care o atinge reclama plasata pe mijloacele de transport in comun din Bucuresti. Cu alte cuvinte, acum ei stiu ce audienta cumpara.

Bazar

Ada Roseti prospecteaza piata de programe TV pentru National TV

Discop Budapesta 2002 a reunit, in 27-29 iunie peste 500 de profesionisti din industria de televiziune, programe si furnizori de echipamente si servicii pentru broadcasting din intreaga lume. Avand drept tinta industria audiovizuala din centrul si estul Europei, targul a inregistrat si cateva participari romanesti. Cele mai vizibile au fost cele ale Prima TV si televiziunii fratilor Micula, National TV (dupa numele de licenta), transmite agentia de presa Media Expres.

Telecast Media Group este o companie care a avut la Discop contacte cu reprezentantii Prima TV si ai companiei de productie care realizeaza programe pentru televiziunea lui Cristian Burci, Creative Vision International. Potrivit oficialilor Telecast, compania se afla pe punctul de a incheia cu reprezentantii romani un contract pentru introducerea unui produs de televiziuni 3D (printr-un proces de editare specific al imaginii video si cu folosirea unor ochelari speciali, telespectatorii pot viziona pe orice tip de ecran imagini tridimensionale). Imaginea 3D este, de regula, oferita telespectatorilor de sarbatori, impreuna cu un pachet de reclama special (care poate include inscriptionarea ochelarilor cu marca unui sponsor sau oferirea acestora prin intermediul ghidurilor TV, caz in care poate duce la cresterea vanzarilor publicatiilor cu peste 15%).

National TV (numele televiziunii folosit in dosarul de licenta), investitia grupului European Drinks, a fost reprezentata la Discop de catre directorul de programe Ada Roseti. Ea a declarat pentru Media Expres ca televiziunea pe care o reprezinta a lansat un pitch (licitatie) pentru desemnarea unei agentii care sa realizeze numele si prezentarea grafica a noii televiziuni. Printre participanti sunt Ogilvy si Focus. Contactarea providerilor de programe a inceput in ianuarie 2002, a continuat la Discop la Budapesta si va continua in toamna. Pana in prezent nu sunt semnate decat memo-uri de contracte cu difuzorii de programe pentru televiziune, a mai spus Roseti. Ea adaugat ca lansarea televiziunii se va face, totusi, mai tarziu decat in luna septembrie, probabil in octombrie sau chiar noiembrie 2002. Printre producatorii cu care reprezentanta televiziunii fratilor Micula s-a intalnit la Budapesta se numara Columbia, Disney (Statele Unite), Pathe si TF1 (Franta).

Garry Lyco, reprezentantul Cable Ready, a spus ca pentru prima oara la nivelul companiei pe care o reprezinta, specializata in productia si difuzarea de filme documentare, s-a pus problema extinderii pe teritoriile est-europene, din care face parte si Romania, cu o oferta dedicata atat companiilor de televiziune prin cablu, cat si televiziunilor prin satelit sau terestre. Cable Ready a realizat vanzari in 2001 de 30 de milioane de dolari, in crestere cu 60% fata de anul anterior.