Dan Diaconescu a pierdut în primă instanţă procesul cu presa

Dan Diaconescu a suferit o înfrângere în procesul în care a acționat în judecată 24 de televiziuni și publicații din presa scrisă și online.

În cadrul procesului, el a solicitat instanței de la Judecătoria Sectorului 1 să oblige pârâții la plata de daune, invocând prezentarea de date din ancheta în care este cercetat de procurori pentru acuzații de comportament impropriu cu minore.

Judecătoria Sectorului 1 a respins cererea lui Dan Diaconescu ca neîntemeiată și l-a obligat să suporte cheltuieli de judecată în valoare de aproximativ 40.000 de lei. Aceste cheltuieli sunt repartizate astfel: Media Bit Software SRL (Hotnews) – 2.500 lei; G4 Global Journalism SRL (G4Media) – 2.468 lei; Ringier România SRL (Libertatea) – 2.468 lei; Pro TV – 10.000 lei; ABC Plus Media SA – 10.000 lei; SC Clas Media SRL – 10.000 lei; European Business Environment SRL (stiripesurse.ro) – 2.380 lei. Alte publicații implicate în proces au solicitat cheltuieli de judecată în cadrul unor proceduri separate.

Decizia instanței nu este definitivă.

În mai 2023, Dan Diaconescu a inițiat procesul împotriva a 24 de televiziuni și publicații, susținând că este victima unui „linșaj mediatic” și este „denigrat” și „defăimat” în mass-media. Printre entitățile chemate în judecată se numără Pro TV, Antena 1, Antena 3, Kanal D, România TV, Prima TV, B1 TV, Realitatea Plus, precum și publicațiile Adevărul, Hotnews, G4 Media, Gândul, DC News și trustul Ringier România.

Diaconescu a acuzat că aceste mijloace de comunicare au difuzat informații confidențiale din dosarul său de investigație, inclusiv imagini cu victime minore, stenograme, interceptări și fragmente din declarații.

„Reclamantul a devenit subiectul unei virulente campanii de presă, victimă a unui adevărat linşaj mediatic.

Prin campania de presă negativă exercitată de părţi, nu numai că s-a atentat la imaginea, numele, reputaţia şi activitatea profesională a reclamantului, fiind defăimat şi denigrat, aducându-se grave prejudicii de imagine, prin încălcarea prezumţiei de nevinovăţie, dar au fost diseminate/divulgate în spaţiul public date şi informaţii cu caracter nepublic/confidenţial din dosarul penal nr.1865/P/2023 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa”, a scris Dan Diaconescu în cererea de chemare în judecată.

În apărarea sa, Dan Diaconescu a invocat diverse prevederi ale CEDO

În apărarea sa, Dan Diaconescu a invocat diverse prevederi ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), directive ale Parlamentului și Consiliului Uniunii Europene, și a abordat concepte precum morală, demnitate, onoare și reputație.

Fostul realizator TV urmărea ca televiziunile și publicațiile să se abțină de la orice referire „defăimătoare” la adresa sa și să nu mai utilizeze apelative sau descrieri care să-l vizeze în mod negativ.

Dan Diaconescu este subiectul unui proces inițiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de act sexual cu un minor și folosirea prostituției infantile, ambele în formă continuată.

Conform Parchetului, în perioada septembrie – noiembrie 2020 și în luna septembrie 2021, Diaconescu a avut relații sexuale și orale consensuale și repetate, contra unor sume de 300 – 400 de lei, cu două surori gemene, având vârsta de 15 ani în perioada menționată și împlinind 16 ani în luna iulie 2021.

„Faptele au fost comise pe raza localităţilor Olimp, Constanţa şi Bucureşti, iar probele au relevat că inculpatul cunoştea vârsta persoanelor vătămate”, precizau procurorii.