Într-un discurs rostit la Singapore, oficialul FMI şi-a exprimat temerile că “au reapărut dezechilibrele globale de dinainte de criză”.
Strauss-Kahn a declarat că FMI se aşteaptă anul acesta la o creştere de 2,5% pentru economiile avansate, deoarece şomajul ridicat şi datoriile gospodăriilor afectează cererea pe plan intern. Pieţele emergente vor înregistra o rate de creştere mai rapidă în 2011, de 6,5%, în timp ce Asia, fără Japonia, va înregistra un avans de 8,5%.
“Politicile monetare în ţările avansate ar trebui să rămână încurajatoare atât timp cât aşteptările privind inflaţia sunt bine ancorate, iar şomajul rămâne ridicat’, în timp ce Asia ‘trebuie să facă mai multe eforturi pentru a nu fi ameninţată de supraîncălzirea economiei şi de o aterizare periculoasă”, a avertizat şeful FMI.
“Creşterea în economiile cu deficite externe masive, cum ar fi Statele Unite, încă este condusă de cererea pe plan intern. Şi creşterea în economiile cu excedente externe semnificative, cum ar fi China şi Germania, încă este susţinută de exporturi”, a apreciat Dominique Strauss-Kahn. Acesta a avertizat că “din cauza extinderii tensiunilor dintre state, ne vom confrunta cu o creştere a protecţionismului şi a instabilităţii politice, chiar cu război”.
Majorarea preţului alimentelor şi a combustibilului în ultimele luni au afectat deja ţările mai sărace, fiind un factor al tulburărilor politice din Egipt şi Tunisia. Şi temerile privind creşterea datoriei în statele dezvoltate au crescut în ultimele luni, săptămâna trecută agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a revizuit în scădere ratingul de credite al Japoniei iar Moody’s a avertizat că ar putea acorda o perspectivă negativă ratingului Statelor Unite.
Şeful FMI a afirmat că ajustările cursului de schimb valutar au un rol important în rezolvarea dezechilibrelor economice mondiale: “Oprirea unor astfel de ajustări într-o ţară face de asemenea mai dificil şi mai costisitor, pentru alte state, să permită o ajustare a cursului de schimb valutar”.
Sursa: Agerpres