Florin Cîțu, președintele Partidului Național Liberal, a anunțat politicienii și cetățenii României că, în acest moment, Planul Național de Redresare și Reziliere (PNRR) nu mai poate suferi nicio modificare.

„Nu se poate. Doar în 2023 putem să facem ajustări mici, dar dacă ne uităm la progresul pe anumite capitole şi dacă progresul nu este cel dorit, atunci putem să discutăm, dar foarte puţin, cu Comisia. Orice discuţie despre PNRR, despre renegociere ar însemna să luăm totul de la zero şi ar însemna să pierdem banii. Tocmai astăzi am semnat ultimul document pentru a primi cei 1,8 miliarde de euro şi România nu-şi permite să o ia de la zero. (Aceşti bani – n.r.) cred că vin în următoarele săptămâni, ar trebui să intre în conturi în România”, a explicat Florin Cîţu la TVR1, joi, 25 noiembrie.

Unde se duc banii din PNRR

Florin Cîțu a explicat că banii din PNRR vor fi utilizați doar pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a țării, nu și pentru alte solicitări actuale, precum majorarea veniturilor lunare. Totodată, acesta este sigur că banii vor ajunge acolo unde trebuie din moment ce PNL are Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„Sunt bani pentru proiecte. Unul dintre ele este conectarea caselor de marcat la ANAF şi aici se vor face decontări pentru anumite cheltuieli care au fost făcute.

Este vorba de 80 de miliarde de euro care vin până în 2028, care vor fi canalizaţi pe Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi aşa am încredere că se vor duce exact la proiectele pentru care au fost destinaţi şi nu vor fi irosiţi aceşti bani”, a declarat preşedintele PNL.

Bani pentru Metrorex și CFR Călători

Pe lângă toate acestea, Florin Cîțu a vorbit și despre rectificarea bugetară realizată de noul ministru al Finanţelor. Acesta consideră că unele cheltuieli nu ar trebui realizate în prezent.

„Am văzut rectificarea bugetară. Menţinem deficitul peste 7%. Am văzut că se alocă nişte sume în Fondul de rezervă, se mai alocă nişte sume cumva, nu am văzut în detaliu, am văzut doar ce a fost prezentat pe partea de transparenţă decizională. Cred că sunt unele cheltuieli care nu trebuie făcute acum, dar este decizia noului Guvern. (…) Ştiu că se vor da nişte bani la subvenţia pentru Metrorex şi CFR Călători, deşi acolo am spus de la începutul anului că fără o reformă nu mai dau bani şi aici a fost iarăşi o dispută cu foştii parteneri de coaliţie de la USR, care opt luni de zile nu au făcut nicio reformă şi am ţinut sub control aceste cheltuieli şi la rectificarea din vară. Văd că acum se duc câteva sute de milioane şi către Metrorex şi CFR Călători”, a spus Florin Cîţu.