De la începutul acestui an a intrat în vigoare Regulamentul UE 206/2012 de punere în aplicare a Directivei ErP 2009/125 CE referitoare la aparatele de aer condiționat. Directiva vizează eficientizarea consumului energetic pentru echipamentele de aer condiționat. În prezent, în România se vând două categorii de echipamente: cu compresor de tip ON/OFF și aparate cu compresor Inverter. Directiva europeană a impus standarde ridicate de eficiență energetică, în care vechile modele ON/OFF nu se mai încadrează. Aparatele care nu respectă standardele impuse nu vor mai fi comercializate din 2014, iar anul acesta se vor lichida tipurile de aparate neconforme cu noua legislație. Noile aparate cu tehnologie Inverter asigură un consum cu 30% mai mic față de vechile dispozitive.

Aparatele de aer condiționat cu Inverter includ tehnologii și aplicații care aduc beneficii majore, comparativ cu vechile produse. Astfel, multe dintre aparatele de acest tip din portofoliul Flanco au filtre performante cu carbon activ Hepa, care rețin până și cele mai mici particule (de praf, polen etc), asigurând un aer curat sănătos și un confort sporit pentru întreaga familie. O altă categorie de filtre, cele cu S-plasma Ion, trimit în cameră atomi de hidrogen și ioni de oxigen pentru a „cerceta” calitatea aerului. Aceste particule distrug viruși precum cel al gripei sau ciuperci, bacterii, alergeni și alte impurități, ajutând chiar la eliminarea fumului de țigară. De asemenea, la noile modele zgomotul unității exterioare este diminuat considerabil, temperatura din interiorul locuinței este reglată la nivelul dorit într-un interval de timp cu până la 15% mai scurt iar emisiile de CO2 sunt de asemenea reduse, toți acești factori contribuind la sănătatea utilizatorilor și a mediului înconjurător.

“Estimăm că anul acesta vor crește vânzările de aparate de aer condiționat cu tehnologii noi și funcții diversificate. Astfel, piața va crește cu aproximativ 20% ca valoare și cu 10% în volum”, declară Violeta Luca, CEO Flanco. “Educarea pieței în spiritul grijei pentru mediul înconjurător va determina schimbarea obiceiului de consum și alegerea unor produse cu un consum redus energie și un impact minim asupra mediului înconjurător”, adaugă Violeta Luca.

În portofoliu Flanco pot fi găsite și aparate de aer condiționat cu conexiune inteligentă Wi-Fi, care pot fi comandate prin intermediul smartphone-ului sau al computerului. Cu ajutorul acestei tehnologii aparatul de aer condiționat poate fi pornit înainte ca proprietarul să ajungă acasă, asigurând din timp o climatizare optimă a locuinței.

Investiția într-un aparat de aer condiționat pleacă de la valoarea de 999 de lei și poate ajunge până la 4.099 lei.