Potrivit primarului general al Capitalei, actul normativ ar urma să le permită părinţilor să rămână acasă, alături de copii, până la redeschiderea şcolilor şi grădiniţelor.

„Prioritate zero! Este o urgenţă naţională! Trebuie să fim alături de părinţii care rămân acasă pentru a supraveghea copiii şi care riscă să rămână fără indemnizaţia de 75% din salariu după încetarea stării de urgenţă, pe 15 mai”, a scris Gabriela Firea pe pagina personală de facebook.

Totodată, Firea a atras atenția că „Guvernul nu se gândește” la situația în care se află părinții sau bunicii.

„Guvernul nu se gândeşte, încă, la situaţia acestor părinţi care nu au unde să lase copiii – nici la after-school sau grădiniţă, pentru că unităţile de învăţământ sunt închise, nici la bunici pentru că riscul infectării acestora e prea mare. La fel au procedat şi la începutul crizei, până când colegii mei parlamentari au elaborat un proiect de lege care prevedea o compensaţie de 75% pentru unul dintre părinţi, care va rămâne acasă pentru îngrijirea copiilor”, a mai scris Firea.

PSD va lua măsuri

Aceasta a adăugat că Ministerul Muncii “a preluat” proiectul respectiv şi l-a transformat în ordonanţă de urgenţă, dar l-a modificat “prost”, excluzând vacanţele din perioada în care se acordă compensaţia.

De asemenea, potrivit Gabrielei Firea, în cazul în care Guvernul nu va lua măsuri, PSD urmează să se implice și să „adopte urgent în Parlament un act normativ”.

„Ulterior, când s-a apropiat vacanţa, iar părinţii au început să pună presiune, Guvernul a modificat OUG, lăudându-se apoi cu eliminarea propriei prostii. Dacă Guvernul PNL nu va lua măsuri, PSD va adopta urgent în Parlament un act normativ care să permită acestor părinţi să rămână acasă alături de copii până la redeschiderea şcolilor şi grădiniţelor”, a adăugat Firea.